Ga naar hoofdinhoud

Luik nieuwe locatie voor distributiecentrum Alibaba


Vorige week werd door het Duitse weekblad Wirtschafswoche gespeculeerd over een mogelijk logistiek centrum in Hamburg van Chinese e-commerce gigant Alibaba. Toch gaat het Belgische Luik er met de buit vandoor. Alibaba gaat met logistieke dochteronderneming Cainiao een groot distributiecentrum bouwen bij Liège Airport.

Volgens Belgische krant De Tijd waren er al een tijd gesprekken tussen de Belgische premier Charles Michel en topman van Alibaba, Jack Ma over een vestiging bij onze zuiderburen. ‘De kogel is nu door de kerk’, maakte Alibaba zelf bekend op de Global Smart Logistic-top in het Chinese Hanghzou. Het logistiek centrum gaat fungeren als internationale hub voor de rest van Europa. Via de Luikse luchthaven worden al langer zendingen uitgevoerd door Cainiao. Door in Luik een Europese hub te bouwen zal het aantal vluchten tussen Azië en Liège Airport naar verwachting fors toenemen. ‘Alibaba heeft onze luchthaven gekozen voor zijn flexibiliteit, zijn kwaliteit, zijn lokatie en het feit dat we 24 uur op 24 uur, zeven dagen op zeven open zijn’, zegt Luc Partoune van de Luikse luchthaven.  Beslist een opsteker voor Wallonië, meldt de Tijd, want enkele maanden geleden liep het nog een investering mis van Zalando. Met de Luikse vestiging lijkt de Chinese webshop zich nog nadrukkelijker op de Europese markt te willen gaan bewegen. In 2016 opende Alibaba al een kantoor in Nederland, bedoeld voor de Nederlandse en Belgische markt.
Wekelijks worden er via het netwerk van Alibaba al ruim een miljard pakketjes verstuurd. Volgens Ma moeten dat er sowieso een miljard per dag worden.

Levertijd verkorten met extra hubs
Alibaba is ook van plan om nieuwe logistieke centra te openen in Dubai, Hangzhou, Kuala Lumpur en Moskou. Het doel van extra logistieke hubs is om de levertijd aanzienlijk te verkorten. Alibaba wil waar ook ter wereld binnen 72 uur zijn producten kunnen leveren, zegt het in een persbericht. Nu is het zo dat consumenten soms tot een maand moeten wachten op hun bestelling. “In 30 steden in zes regio’s leveren we nu al producten binnen vijf dagen. Het doel van onze nieuwe hubs is om dat aantal steden in de komende drie jaar uit te breiden naar honderd.” Ma streeft naar een logistiek netwerk dat zendingen uiteindelijk binnen 24 uur na bestelling kan afleveren. Ma: “This network is not only national, but global. We want to connect every courier, connect every warehouse, every hub, every city and every house.”

Autostore van Alibaba in China

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven