Ga naar hoofdinhoud

10 logistieke lessen uit de oorlog in Oekraïne


Hans Damen, voormalig officier bij Defensie en eigenaar van Insparcom publiceerde een bericht met “10 lessen uit de oorlog in Oekraïne”. Het was een samenvatting van één van de panels tijdens het Black Sea and Balkans Security Forum New Strategy Center. Hem werd gevraagd welke logistieke lessen we kunnen leren van deze oorlog? De 10  lessen op een rij.

Les 1: Improvisatie is geen alternatief voor planning. Het benutten van specifieke tactische kansen is alleen mogelijk als de generieke ondersteuningsopties en -voorraden goed doordacht zijn, beschikbaar zijn en geleverd worden door wendbaar en flexibel ondersteunend personeel.

Les 2; Massa is geld. Niet zo pakkende vertaling uit het Nederlands “Massa is Kassa”. Kwantiteit is ook een kwaliteit is waarschijnlijk beter. Vraag je meest pessimistische logistiek specialist hoeveel voorraden hij denkt dat je nodig hebt voor een intens conventioneel gevecht tegen een bijna-rivaal, en verdrievoudig die dan.

Les 3; Het idee dat je als operator het beste af bent met alle logistiek onder je eigen commando is een misvatting. Je draagt veel spullen mee die je niet nodig hebt en als je echt in het nauw zit, blijken de voorraden die je nodig hebt bij een buurman te liggen. Operationeel onderzoek is niet voor niets uitgevonden in het leger. Centrale controle en distributie zorgt voor een hoger niveau van service en beschikbaarheid.

Les 4: C2 en connectiviteit zijn (nog steeds) essentieel. Middelen moeten meer 21e eeuws zijn. Naast smartphones met “ueber” achtige apps om vuursteun aan te vragen, hebben we ook “ueber eats” apps nodig om logistiek aan te vragen.

Les 5: Om een kind op te voeden heb je een heel dorp nodig, om een oorlog te winnen heb je een heel land nodig. Een defensie-industrie is niet genoeg, je hebt een oorlogsindustrie nodig.

Les 6: Logistiek is een teamsport; het leger kan het niet alleen. In de eerste wereldoorlog waren er 3 civiele aannemers in de bevoorradingsketen voor elke soldaat. Vandaag de dag is die verhouding zeker niet lager.

Les 7: Lange termijn relaties tussen militairen en de industrie zijn essentieel. Echte toewijding kan niet worden verwacht van bedrijven die hun investeringen binnen 2 jaar moeten terugverdienen. Een goed huwelijk houdt alleen stand als beide partijen bereid zijn te geven en te nemen. En JIT is SHIT; in het leger is het niet just in time, maar just in case.

Les 8: De militaire toeleveringsketen begint bij de ijzermijn. Zeldzame mineralen worden niet voor niets zeldzaam genoemd. Microchips zijn het nieuwe goud.

Les 9; Elk loggie een geweerman. Afgesproken. Elke schutter een schutter? Laten we Gen. Robert H. Barrow nog eens citeren: “Amateurs praten over tactiek, maar professionals bestuderen logistiek.” Een beetje meer logistieke training voor tactici kan geen kwaad.

Les 10: Alle statische en/of grote logistieke installaties kwetsbaar. Verspreiding is de sleutel (zoals vermeld in FM4.0), maar het samenwerken van gebruikers met verspreide bevoorrading brengt speciale uitdagingen met zich mee. Je wilt niet die eekhoorn zijn die niet meer weet waar hij zijn nootjes moet zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven