Niet zolang geleden had ik een uitgebreid gesprek met de chief supply chain officer van een technische groothandel. Dat verliep identiek aan de gesprekken die ik voer met retailers. Hij sprak net als zijn B2C-collega’s over de impact van e-commerce en de veranderende orderprofielen. Hij had het over dezelfde thema’s zoals marktplaatsen, microfulfilmentcentra en afhalen of verzenden van online orders uit lokale filialen. En ook hij merkte dat de ontwikkelingen die al eerder in gang zijn gezet, door de pandemie nog eens extra zijn versneld.

Omnichannelstrategie
Dit gesprek staat niet op zichzelf. Bijna alle groothandels – zeker de technische – hanteren dezelfde omnichannelstrategie als retailers en focussen op een snel en efficiënt fulfilmentnetwerk. Ze beschikken over centrale distributiecentra, regionale hubs en lokale servicecentra waar installateurs producten kunnen aanschaffen, ophalen of terugbrengen. Als de nood aan de man is, kunnen ze vanuit die lokale servicecentra een spoedorder afleveren op de werkplek. Al die concepten die we al kennen uit de retail, zijn cruciaal om als technische groothandel het verschil te kunnen maken.
Integratie van leveranciers
Er zijn meer aspecten waarop technische groothandels het verschil proberen te maken. Denk aan hun snel groeiende assortimenten die hen in staat stellen om als one-stop-shop voor hun klanten te fungeren. Maar het volledige assortiment zelf op voorraad leggen, is voor geen enkele groothandel rendabel. De oplossing is het betrekken van leveranciers in het fulfilmentproces. Die kunnen orders rechtstreeks uitleveren aan klanten of de betreffende producten op het juiste moment injecteren in het fulfilmentnetwerk van de groothandel. Dat is alleen mogelijk als deze leveranciers zowel digitaal als fysiek naadloos aansluiten op het fulfilmentnetwerk van de groothandel.
Lees ook
Waveless picken: 5 redenen waarom warehouses dit moeten doen
Een derde aspect is het transport. Vrijwel alle technische groothandels zijn nationaal georganiseerd en beschikken over een gelaagd, fijnmazig distributienetwerk met eigen vervoer. Ze hebben voldoende kritische massa om het transport zelf te organiseren. En wat steeds belangrijker wordt: een eigen transportoperatie stelt hen in staat om net die extra service te leveren. Want ook in een digitale wereld blijft het fysieke contact belangrijk. Alles draait om de juiste combinatie van slimme digitale processen en feilloze fysieke operatie.
Toenemende complexiteit
De complexiteit in de supply chain neemt toe, en niet alleen door bovenstaande ontwikkelingen. Klanten plaatsen steeds kleinere orders en vragen snellere levertijden, maar schromen ook niet om orders op het laatste moment aan te passen of zelfs te annuleren. Tegelijkertijd ondervinden groothandels ook de gevolgen van grondstoftekorten, personeelstekorten en de daardoor oplopende kosten. Het dilemma waarvoor groothandels staan: hoe kunnen zij hun beloftes aan klanten waarmaken en tegelijkertijd voorkomen dat de kosten uit de hand lopen?

Het antwoord is tweeledig. Allereerst is een ordermanagementsysteem nodig om inzicht te krijgen in de voorraadbeschikbaarheid, om de juiste beloftes aan klanten af te geven en om de fulfilment efficiënt en betrouwbaar te organiseren, al dan niet door leveranciers daarin te betrekken. Daarnaast is een symbiose van warehouse- en transportmanagement-systemen nodig om een extra stap te kunnen zetten in optimalisatie van het fulfilmentnetwerk. Denk aan de mogelijkheid om binnenkomende goederen nog sneller beschikbaar te maken voor klantorders of de mogelijkheid om orders aan te passen tot het moment dat de vrachtwagen vertrekt. Wij zijn er klaar voor om die oplossingen te leveren.