Ga naar hoofdinhoud

Coop en Witron breiden ‘voorbeeld’ distributiecentrum uit met nog meer automatisering


Coop bouwde in Oslo een zwaar geautomatiseerd distributiecentrum. Het ‘voorbeeld’ dc is jaren later toe aan een upgrade; qua ruimte en automatisering.

Het roer moest om in 2015 bij Coop Noorwegen. De retailer ruilde het oude, traditionele manuele magazijn in voor een nieuw en vol geautomatiseerd dc. De retailer heeft in de directe omgeving van Oslo een distributiecentrum gebouwd  dat 17.000 verschillende producten herbergt en een oppervlakte heeft van 50.000 vierkante meter.

Uitbreiding distributiecentrum Coop

Na bijna acht jaar was het warehouse toe aan uitbreiding. Gaute Glomlien van Coop en Holger Weiß van Witron kregen de opdracht om de logistiek voor droge, verse en diepgevroren producten uit te breiden van 52.000 m2 naar 84.000 m2, de doorvoercapaciteit met 30% te vergroten. Ook nieuwe COM-machines (machines die producten stapelen volgens winkelplan red.)  integreren, extra pallet-gangen, tray-gangen voor een automatisch kleingoedmagazijn en diverse material-handling-componenten in te bouwen behoorden tot de uitdaging.

Nieuw WMS

Tevens moest de volledig geautomatiseerde verzendbuffer worden vergroot en het bijbehorende WMS-systeem worden vernieuwd. Dit alles moest, zonder capaciteitsverlies, in de bestaande materiaalstromen worden geïntegreerd terwijl de operatie doordraaide.

“Dankzij de systemen van Witron hebben we in het verleden miljoenen euro’s per jaar bespaard. Daarom wilden we de uitbreiding natuurlijk ook met Witron en zijn toonaangevende logistieke technologie realiseren”, zegt Glomlien, de projectleider van Coop. De uitbreiding was onder meer noodzakelijk omdat de retailer een concurrent overgenomen had en daardoor sterker en sneller groeide dan in de oorspronkelijke uitbreidingsstrategie van het logistiekcentrum was voorzien.

625.000 eenheden per dag picken

Anno 2023 werken in alle temperatuurzones in totaal 42 COM-machines (er zijn elf nieuwe COM’s geïnstalleerd) en de logistiek van Coop kan ruim 625.000 eenheden per dag picken. Holger Weiß: “In totaal hebben we ruim 600.000 plekken voor pallets, bakken en trays, 130 magazijnkranen en vele kilometers material-handling-systemen geïnstalleerd.”

Het dc is het centrale magazijn voor alle 1200 Coop winkels in het land. Het dc fungeert ook als bufferlocatie, met name voor de slow movers, voor vier regionale magazijnen van Coop in Noorwegen en als regionaal dc voor Oslo en omstreken. Coop bedient vanuit het warehouse 1200 filialen. Uit een assortiment van 13.000 verschillende artikelen wordt door het hele land geleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven