Werken en inburgeren bij logistiek dienstverlener DSV • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Werken en inburgeren bij logistiek dienstverlener DSV


Acht statushouders starten binnenkort bij DSV in Moerdijk met een nieuwe baan én inburgeringslessen. Met een nieuw project van uitzendbureau Het Werkplein wil de logistiek dienstverlener mensen graag een kans geven die gevlucht zijn voor oorlog en onderdrukking. Werken en inburgeren op de werkvloer: twee vliegen in één klap.

Werk en inburgeren
“Door werk en inburgering hand in hand te organiseren, geeft dit aan beide kanten een impuls”, zegt wethouder Thomas Zwiers. “Statushouders zijn meer beschikbaar voor werk en blijven werken aan hun inburgering. Door de ervaringen die statushouders op de werkvloer opdoen ben ik ervan overtuigd dat deze inburgering een extra boost krijgt.”

Selectie van kandidaten
De kandidaten worden door Het Werkplein, Vluchtelingenwerk en taalaanbieder Elycio geselecteerd. Voor de werkgever is gekeken naar sectoren met een groot personeelstekort en bedrijven die anders niet aan geschikte werknemers komen. Het Werkplein heeft samen met kandidaten gekeken naar hun mogelijkheden om werkzaamheden uit te voeren, motivatie en fase van inburgering.

Lees ook: DSV gaat bouwen in het Zeeuwse Tholen.

Passend werk voor statushouders
In de praktijk blijkt het voor veel statushouders lastig om werk te vinden passend bij hun ervaring, kwalificaties, mogelijkheden en ambities. Door aan de slag te gaan bij DSV doen zij relevante werkervaring op en wordt gewerkt aan inburgering.

Dit vergroot de verdere kansen op de arbeidsmarkt. “Bij DSV is er ruimte voor het verhaal achter de mens en een groeiend begrip voor elkaar met ieders zijn achtergrond”, aldus Bas Fraanje van DSV.

Pilot in de praktijk
Deelnemers starten met een maand proefperiode bij DSV van 32 uur per week. Gedurende deze maand loopt de uitkering via Het Werkplein door. Na de proefperiode krijgen de deelnemers bij geschiktheid een contract bij Randstad. Op dat moment gaan ze aan de slag met taaltrainingen, inburgeringslessen en werknemersvaardigheden.

Volgens Jackie Drinkwaard van Elycio Talen stimuleert de wisselwerking tussen taalaanbieder en werkgever om taallessen meteen in de praktijk te brengen: “Deelnemers participeren sneller door de ‘taal van de werkvloer’ te integreren in het inburgeringsprogramma.”

Bekijk ook onze dagjournaals van de Logistica en ICT & Logistiek 2019.

Wet Inburgering
Vanaf 2021 gaat een nieuwe Wet Inburgering van start. Met deze wet krijgen gemeenten zelf de regie om statushouders zo snel mogelijk op het vereiste taalniveau te krijgen en aan het werk te helpen. Direct via betaald werk deelnemen aan de Nederlandse samenleving is het devies.

Deze pilot bij DSV sluit mooi hier op aan bij de doelstelling vanuit de nieuwe wet. Deze wet versnelt het proces om te participeren in de samenleving, aldus Zwiers: “Je leert het snelst door te doen, samen lunchen in de kantine of een goed gesprek bij het koffieapparaat bijvoorbeeld.”  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven