Ga naar hoofdinhoud

XXL-dc in Zevenaar: welke bedrijven en hoeveel banen?


Een of meerdere bedrijven zullen zich eind 2020 vestigen in een nieuw distributiecentrum in Zevenaar. Welke bedrijven hun intrek nemen in dit ‘XXL-dc’ van negentien hectare op bedrijventerrein 7Poort, is nog niet bekend.

“We mikken op e-commerce, grote webwinkels, omdat dit arbeidsintensief is en je hier nog werknemers kunt vinden. Wil je partijen als Amazon, Alibaba of Zalando aanspreken, dan moet je wel wat te bieden hebben. Maar ik sluit traditionele transportbedrijven ook niet uit”, zei Ronald Egger van de kopende ontwikkelaar Solidiam eerder.

Waarom mikt u expliciet op grote jongens als Alibaba en Amazon?

“Uiteindelijk is het om het even of je een webwinkel of een klassieke dc-ondernemer krijgt. Voor beide typen valt wat te zeggen; zo heeft de een bijvoorbeeld wat meer personeelsdruk dan de ander. We zijn primair op zoek naar een goede ondernemer voor de lange termijn, dat is ons doel. We praten overigens al wel met de namen die u noemt. Het zijn potentiële kandidaten. Die bedrijven kijken zelf ook naar alle grote locaties in Nederland en of en wanneer die locaties dan geschikt zouden kunnen zijn. Dat is geen geheim. Het is voor beide partijen immers een bewegend speelveld.”

Waarom is de keuze gevallen op Zevenaar?

“We waren al actief in Zevenaar en dat is een pré geweest”, doelt Egger op het bouwen van 296 woningen op het voormalige fabrieksterrein van tabaksfabrikant British American Tobacco. “Toen er mogelijkheden kwamen voor het bedrijventerrein, heb ik met behulp van een aantal adviseurs een rapportage gemaakt om te kijken waar precies de pijnpunten liggen in de logistiek. De conclusie was dat niet alleen bereikbaarheid een pijnpunt is, maar ook het personeelsvraagstuk.”

“Dat maakte mij alleen maar enthousiaster voor Zevenaar omdat we er al bezig waren met huisvesting. Op de locaties in Venlo, Moerdijk en Tilburg gaat zoiets moeizamer. Daarnaast is de bereikbaarheid van Zevenaar, pal aan de A12 Arnhem-Oberhausen, goed en kun je mensen dus voor een langere termijn in de stad huisvesten. Bij de ontwikkeling van het British American Tobacco-terrein merkten we al dat de vraag in Zevenaar enorm is.”

Wethouder Nanne van Dellen, die het koopcontract namens de gemeente met de bedrijven Solidiam, Mobion en 3B Group ondertekende, geeft eveneens toe dat er ‘potentiële kandidaten’ zijn: “Er waren meer gegadigden voor die grond, dus er waren daarvoor al contacten gelegd om te kijken of partijen interessant voor elkaar konden zijn.”

In het warehouse van 130.000 vierkante meter kunnen 800 tot 1000 arbeidskrachten aan het werk, verwacht Van Dellen. Voor 15 maart wordt er een omgevingsvergunning ingediend om het dc te ontwikkelen. Leidt die niet tot bezwaren, dan kan de bouwvergunning tussen 1 juli en 1 september worden verleend en kan er gestart worden met de bouw, legt Van Dellen uit. Daarna wordt waarschijnlijk duidelijk welke bedrijven het dc vanaf medio/eind 2020 gaan bewonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven