Veel bedrijven hebben het afgelopen jaar meer voorraad aangelegd als gevolg van de haperende supply chains. Nu de consument door de oprukkende inflatie de hand op de knip houdt, blijven deze goederen langer dan verwacht op het schal in het pakhuis liggen. ‘Sommige loodsen hebben het over een bezettingsgraad van 99 procent’, aldus het FD.
Het gevolg is dat veel bedrijven niet meer werken volgens het just-in-time-principe met lage voorraden en weinig opslagkosten, maar in plaats daarvan dus juist veel opslag aanhouden.
Oplossingen
Bijkomend probleem is dat het aanhouden van voorraad veel geld kost. is. Voorraad moet immers gefinancierd worden en geld wordt door de oplopende rente duurder. Bovendien remt het de doorloop. Alle reden dus om de magazijnen zo snel mogelijk leeg te maken en de voorraad te slinken. Om de tijdelijke nood te ledigen is er een paar maatregelen die je kunt overwegen, stelt Jan Fransoo, hoogleraar operations en logistiek management aan de Tilburg University op Radio 1: “Containers kunnen als opslaglocatie dienen. Je kunt de goederen langer in de haven laten staan of op de binnenvaart terminal of containers op het parkeerterrein naast het pakhuis laten staan.” Maar wat als de ruimte echt vol is? Fransoo oppert dat bedrijven de goederen naar plaatsen in andere delen van de wereld zullen sturen waar wel ruimte is omdat de consument daar wel bestedingen doen.”