Ga naar hoofdinhoud

VIA pleit voor duidelijkere CAO´s arbeidsmigranten


VIA, de Vereniging voor Internationale Arbeidsbemiddelaars, wil dat afspraken over goed werkgeverschap voor buitenlandse werknemers in uitzend-CAO’s worden opgenomen. Volgens de VIA schieten de huidige CAO’s voor deze doelgroep tekort.

Volgens de VIA is de behoefte aan deze afspraken ontstaan door de vele maatschappelijke en politieke discussies over buitenlandse werknemers.

Beperkte afspraken
Sinds de grenzen vorig jaar mei zijn opengesteld, is er niets dat mensen uit Midden- en Oost-Europa nog tegenhoudt om naar Nederland te gaan om te werken. Vaak regelen werkgevers die deze werknemers naar Nederland halen een aantal zaken, zoals begeleiding op de werkplek, sociale begeleiding, huisvesting, loon en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierover zijn tot nu toe echter beperkte afspraken gemaakt in de uitzend-CAO’s. Bovendien zijn deze afspraken vaak op verschillende manieren te interpreteren, waardoor misverstanden en misstanden kunnen ontstaan.

De VIA ziet graag dat over een aantal zaken, zoals sociale- en medische begeleiding, verloning, huisvesting, orde en netheid, taaltraining, onregelmatig werken, tijd voor tijd regeling en gedragsregels voor zowel werkgevers als werknemers concrete afspraken worden gemaakt en dat die worden vastgelegd. Verder vindt de VIA dat er duidelijke afspraken moeten komen over de informatieplicht van werkgevers naar werknemers en over de manier waarop werkgevers omgaan met huisvesting en ziektekostenverzekering als de werknemers uit dienst gaan.

Betere bescherming
“Deze afspraken moeten leiden tot duidelijkere CAO’s, waardoor er een betere bescherming ontstaat voor arbeidsmigranten”, zegt VIA-directeur Gerlof Roubos. “Door hier afspraken over te maken, voelen werknemers zich niet gedwongen om bij een werkgever te blijven werken. Daarnaast krijgen de werknemers een veel grotere vrijheid op de arbeidsmarkt en wordt uitbuiting en misbruik voorkomen.”

Op dit moment heeft de VIA met een aantal gemeenten convenanten gesloten waarin aspecten van goed werkgeverschap zijn vastgelegd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven