Slimme mega batterij voor distributiecentra: alle ins en outs • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Slimme mega batterij voor distributiecentra: alle ins en outs


Een slimme, mega batterij als oplossing tegen netcongestie en teveel opgewekte zonne-energie. Prologis heeft de primeur met zijn warehouse in Tilburg.

Stroom opwekken en die niet verloren laten gaan door een overvol stroomnetwerk. Dat is de puzzel waar steeds meer warehouses voor staan nu het energienet meer en meer te maken heft met congestie waardoor teruglevering onmogelijk is.

iwell slimme batterij

Prologis en Sunrock hebben de oplossing gevonden in een slimme batterij van iwell. Deze batterij die 1,29 MW kan opslaan en 1,0 MWh kan leveren, is ondergebracht in een zeecontainer op het buitenterrein van DC5. Wat de batterij slim maakt, is de software van iwell die onder meer de batterij, zonnepanelen, laadpalen en netaansluiting aan elkaar knoopt.

Elho warehouse

Het pand DC5 van Prologis biedt onderdak aan Elho, de producent van bloempotten en plantenbakken met grote ambities op het gebied van duurzaamheid. Het dak van DC5, goed voor een oppervlakte van 41.000 vierkante meter en 9300 zonnepanelen, levert een maximaal vermogen van 4,2 MW. De netaansluiting is echter begrensd tot 1,75 MW, wat betekent dat teveel opgewekte schone energie niet kan worden teruggeleverd aan het net.

Jan Willem de Jong, oprichter en ceovan iwell.“We willen in Nederland meer elektriciteit verbruiken en opwekken dat het net aankan. De overheid stimuleert dat met de eis dat de CO2-uitstoot in 2030 met vijftig procent moet zijn verlaagd. Terwijl het net nu al piept en kraakt. Wij zien de batterij als een soort stortbak van overtollige groene stroom.”

Lees als abonnee alle ins en out over de slimme batterij binnenkort online en in het magazine.
Nog geen abonnee? Voor €3,62 per maand kan het al

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven