Semipermanente gebouwen versus logistieke hotspots • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Semipermanente gebouwen versus logistieke hotspots

Miele Inspirience Center

Onlangs vond een inspiratiemeeting in het Miele Inspirience Center plaats over de samenhang tussen logistieke hotspots en semipermanente bedrijfsgebouwen.

Diverse experts benaderden de vraag hoe semipermanente bedrijfsgebouwen een groeistimulans kunnen zijn bij ondernemingsactiviteiten. Over deze nieuwe behoefte aan flexibele oplossingen voor bedrijfsgebouwen discussieerden projectontwikkelaars, logistieke analisten en bouwers. Als eyeopener geldt een recente ranking van logistieke hotspots (bron JLL). Hieruit blijkt dat regio’s in Limburg en Noord-Brabant hoog scoren in de top vijf. Noord- en Zuid-Holland komen hier niet goed uit, slechts enkele locaties staan in de top tien.

Leegstand
De economische levensduur van bedrijfsgebouwen wordt steeds korter. Het is één van de redenen van de omvangrijke leegstand van bedrijfsgebouwen. Groeiende ondernemingen kunnen vaak niet effectief op groeikansen inspelen door de nog steeds beperkte financieringsmogelijkheden en lange vergunningsprocedures. Bovendien is het onder de steeds sneller wijzigende marktomstandigheden moeilijk om voor een langere termijn de gebruiksbehoeften en de meest optimale locatie voor nieuwe bedrijfsgebouwen te bepalen.

Samenvatting
Samengevat concluderen de experts dat de locatie voor ondernemers cruciaal is en betrokken partijen in de regio zoals ontwikkelingsmaatschappijen, provincie en gemeente, samen moeten optrekken. Het zo optimaal mogelijk faciliteren van ondernemingen levert groei voor de regio, semipermanente bedrijfsgebouwen kunnen bij de opstart van belang zijn, omdat dit financieel aantrekkelijker is, vergunningen gemakkelijker verleend worden en de risico’s worden beperkt. Uit de discussie blijkt verder dat financiering door banken vaak moeilijk is en de verkoop van de grond in veel gevallen een bottleneck vormt. (auteur: Frits van Wolveren).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven