Ga naar hoofdinhoud

Richtlijn veilige energieopslag: Maakt PGS-37 eind aan explosieve risico’s lithium batterijen?


Met enige regelmaat zorgen incidenten met instabiel lithium energiedragers voor riskante situaties bij bedrijven. Om daar een eind aan te maken moet een nieuwe richtlijn genaamd PGS 37 de opslag van dit soort batterijen en apparatuur die lithium batterijen bevat, veiliger maken. De markt vraagt er al jaren om en met ingang van hoogstwaarschijnlijk 1 januari 2024 zal de PGS-37 dan ook tegelijkertijd met de bekrachtiging van de Omgevingswet worden gepresenteerd.

Lithium batterijen worden steeds meer toegepast, ook in magazijnvoertuigen. Na gebruik worden deze batterijen opgeladen om de volgende dag het product weer te gebruiken. Als het laadproces intensief en onveilig gebeurt met slechte kwaliteit batterijen, ontstaan er risico’s. Bijvoorbeeld vanwege oververhitting of laten vallen van een lader of accu kan er in de batterijen een niet te stoppen chemische reactie op gang komen met risico op brand. In de praktijk zijn gehele bedrijfspanden hierdoor afgebrand. Kortsluiting of schade in een accu met Li-on batterijen kunnen eventueel leiden tot een zogeheten thermal runaway: onder hoge temperatuur komen de accucellen onder hoge druk en kan de energiedrager intern exploderen of ontbranden. Bovendien komen er toxische dampen vrij.

Om dit stijgende aantal calamiteiten te voorkomen is de PGS-37 bedoeld die in twee richtlijnen uiteenvalt: PGS 37-1 en PGS 37-2. Eerstgenoemde is bedoeld voor grote energieopslagsystemen (>20 Kwh) zoals aggregaten bij bouwplaatsen, windmolens en grote evenementen. De PGS 37-2 geldt voor andere en meest voorkomende opslagsituaties (zie kader voor uitgezonderde situaties)

Premium artikel

Je wilt een   Premium   artikel lezen.

  • Log in als abonnee
  • Abonneer om direct onbeperkt   Premium   artikelen te lezen

Onbeperkt   Premium   artikelen lezen voor €3,62 per maand

– Onbeperkt   Premium   artikelen lezen op warehousetotaal.nl

– Alle edities van Warehouse Totaal digitaal lezen voor € 12,12 per maand

Direct abonneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven