Retouren vernietigen? Ikea pakt ‘waste’ aan met nieuwe techniek • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Retouren vernietigen? Ikea pakt ‘waste’ aan met nieuwe techniek


Ikea heeft een minderheidsbelang gekocht in Optoro, een Amerikaanse startup die software ontwikkelt om retouren efficiënter af te handelen. De Zweedse woonwinkelgigant wil tegen 2030 volledig circulair ondernemen en daarin past naar eigen zeggen de investering in Optoro.

Proef in 10 distributiecentra

De techniek van technologiebedrijf Optoro wordt in eerste instantie geïmplementeerd in tien distributiecentra en vijftig winkels van Ikea in de Verenigde Staten. Optoro ‘stroomlijnt de retourstroom en verbetert de klantervaring’, zegt Javier Quiñones, duurzaamheidschef van Ikea. 

Dat doet Optoro door gebruik te maken van data-analyse en machine learning-algoritmen. Hiermee zorgt het systeem ervoor dat geretourneerde artikelen worden gestuurd naar ‘optimale locaties’ binnen de supply chain. 

Duurzaamheid in de logistiek: bekijk hier onze Logistica-video!

Niet meer naar de stort

Voorbeeld: veel artikelen komen nu bij de stort terecht (want dat is goedkoper), maar dankzij Optoro zouden deze artikelen ook in één keer naar andere klanten gestuurd kunnen worden die relatief in de buurt wonen en hetzelfde product hebben besteld. Dat is duurzamer en levert uiteindelijk ook meer geld op.

“Het is onze missie om tegen 2030 een circulair bedrijf te zijn. Dankzij Optoro kunnen we veel waste voorkomen”, aldus Quiñones. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven