Ga naar hoofdinhoud

On demand warehousing in België beschikbaar via Stockspots


Belgische bedrijven die opslagruimte beschikbaar hebben, kunnen dit vanaf vandaag aanbieden via het online platform Stockspots. De beursgenoteerde vastgoedgroep Montea investeert mee in deze ‘Airbnb voor de logistieke sector’ waardoor lancering mogelijk is bij onze zuiderburen. Op die manier kunnen bedrijven uit de brand geholpen worden die dringend op zoek zijn naar meer ruimte. Ook voor wie een korte periode ‘on demand’ wil beschikken over extra warehouse-ruimte, biedt het platform een uitkomst. ”Het meest duurzame gebouw is het gebouw dat niet gebouwd hoeft te worden.”

Door de samenwerking aan te gaan met Montea krijgt de Nederlandse startup Stockspots toegang tot de Belgische markt. via het netwerk, de kennis van deze markt en door middel van een financiële investering. Coen de Lange, één van de oprichters van Stockspots: “Ons plan voor de uitbreiding van het platform naar andere Europese landen wordt door dit partnerschap heel snel concreet. Het partnerschap opent deuren waardoor een Europees platform voor flexibele en duurzame warehouse-oplossingen een stap dichterbij komt.”

 

Match van vraag en aanbod
Het idee is simpel maar zeer doeltreffend. Bedrijven benutten hun magazijnen lang niet altijd ten volle. Uit onderzoek blijkt dat de meeste bedrijven opslagruimte bezitten die vaak voor 30 procent leeg staat. Aan de andere kant zijn er ondernemingen soms voor een specifieke periode op zoek zijn naar extra opslagruimte. Bijvoorbeeld als het gaat om seizoensgebonden artikelen, promotionele acties of overproductie. Stockspots speelt hierop in door beide groepen met elkaar te ‘matchen’, vergelijkbaar met het Airbnb-model. Alleen gaat het platform nog een stap verder en door verwerken ze intern de facturatie en dragen ze zorgen ze voor de verzekering. “Zo zijn er meer en meer bedrijven die geen groot magazijn nodig hebben, maar een opslagplaats voor slechts een aantal paletten. En niet voor negen jaar, maar voor een aantal weken of maanden, en bij voorkeur zo dicht mogelijk bij een heel specifieke locatie”, zegt Peter Demuynck, CCO van Montea.

In Nederland is het online vastgoedplatform sinds oktober 2017 actief. Met resultaat, want in amper acht maanden tijd groeide het uit tot een succesverhaal met een 500-tal geregistreerde opslagplaatsen. Al bijna 500.000 vierkante meter is op 150 locaties ‘gematcht’ via het platform. In ons land werken veel kleine en middelgrote ondernemingen samen met Stockspots. Ook zit het platform met de Rotterdamse Haven van Rotterdam om de tafel.


• Coen de Lange van Stockspots & Peter Demuynck van Montea

 

“De wereld is in volle verandering en de logistiek moet volgen. Het meest duurzame gebouw is het gebouw dat niet gebouwd hoeft te worden. In dat opzicht is Stockspots zeker ook een duurzaam verhaal. Veel speelruimte heeft ons land niet meer als het gaat over het creëren van bijkomende fysieke opslagruimte. Ruimte is schaars aan het worden. En dus zijn we genoodzaakt om de bestaande ruimte veel meer en beter te optimaliseren.”

• Peter Demuynck, Montea

 

Montea springt op rijdende trein
De vastgoedgroep rekent erop dit najaar al een aanbod van honderd Belgische magazijnen met opslagruimte te hebben. Een systeem van ‘logistiek vastgoed in de çloud’ zorgt er volgens Demuynvk voor dat bedrijven flexibeler kunnen zijn en minder warehouses hoeven te bouwen.  Enkele tientallen bedrijven lieten al weten op zoek te zijn naar extra tijdelijke opslagcapaciteit, de vraag op de markt lijkt gegarandeerd. Het concept lijkt perfect aan te sluiten bij de ambities van de Haven van Antwerpen en Brussels Airport. Ook voor e-commerce partijen die net over de grens opereren als Bol.com of Coolblue kan het interessant zijn om in België over flexibele ruimtes te beschikken. Volgens de commercieel manager van Montea is dit precies de innovatie die de Belgische logistieke sector nodig heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven