Wat is een logistiek ecosysteem?
Het logistieke ecosysteem geeft inzicht in de ‘toekomstkracht’ van een regio, schrijft Buck Consultants International. Voor de aantrekkelijkheid van regio’s voor de vestiging van alleen internationale logistieke centra of enkel nationale distributieactiviteiten zijn sommige factoren van groter of minder belang en kunnen de specifieke scores per regio afwijken, zo valt er in de toelichting te lezen.
Om het logistieke ecosysteem van een regio te kunnen bepalen, kijkt het in Nijmegen gevestigde Buck Consultants International onder meer naar vier pijlers:
- Voldoende marktomvang en kansen voor business development voor logistieke operaties
- Aantrekkelijke fysieke bedrijfsomgeving voor logistieke faciliteiten
- Ontwikkeling arbeidsmarkt voor distributiecentra
- Hoge mate van innovatie en duurzaamheid in logistieke operaties
“Er is vooral gekeken naar logistieke ecosystemen. Dat wil zeggen niet alleen naar de huidige stand van zaken, maar ook naar de toekomstige potentiële kracht van de logistieke regio’s voor het vestigen en uitbreiden van distributiecentra”, voegt Kees Verweij van Buck Consultants International eraan toe.
Noord-Brabant en Antwerpen scoren het best, maar hebben wel een verschillend opgebouwd ecosysteem. Noord-Brabant is sterker in fysieke bedrijfsomgeving en innovatie en duurzaamheid, terwijl Antwerpen sterker is in ‘Markt & Business Development’ en ‘Arbeidsmarkt’. Beide regio’s hebben een combinatie van Europese distributie-activiteiten en regionale en stedelijke distributie op een grote schaal. Antwerpen heeft daarnaast de tweede haven van Europa binnen de provinciegrenzen, hetgeen sterk bijdraagt aan een hoge score.
Dit is de top tien:
- Noord-Brabant
- Antwerpen
- Zuid-Holland
- Limburg (Nederland)
- Gelderland
- Limburg (België)
- Oost-Vlaanderen
- Noord-Holland
- Luik
- Luxemburg