Nieuwe CLP-richtlijn voor chemische bedrijven Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe CLP-richtlijn voor chemische bedrijven


Op 1 juni 2015 moeten chemische bedrijven voldoen aan de nieuwe Europese richtlijn voor classificatie, etikettering en verpakking van chemische producten zoals reinigingsmiddelen, lijmen, verf en smeermiddelen.

CLP staat voor Classification, Labeling, Packaging. Omdat de introductie van de CLP-richtlijn (EC Richtlijn no. 1272/2008) moeizaam verliep, werd er een overgangsperiode van een jaar ingesteld, die toeliet dat gevaarlijke stoffen nog conform de oude EU-richtlijn geclassificeerd werden. Aan die overgangstermijn komt op 1 juni 2015 een einde.

Dringend advies

Volgens DEKRA – één van de grootste test- en certificeringsbedrijven van Nederland – moeten importeurs en producenten van chemische producten, nu echt aan de slag met de invoering van de nieuwe richtlijn, omdat de classificatie strenger kan uitvallen en verpakkingen of etiketten wellicht opnieuw ontworpen moeten worden. “Bedrijven die met hun producten nog niet zijn omgeschakeld naar de etikettering conform de nieuwe CLP-richtlijn moeten nu echt aan de slag”, luidt het dringende advies van Jochen Dettke, expert in chemische wetgeving bij DEKRA. De eerste stap in het proces is de classificatie van producten op basis van de nieuwe CLP-richtlijn. Een simpele omzetting van de classificatie van een bestaand product op basis van de handleiding is niet aanbevelenswaardig, omdat die vaak leidt tot onjuiste resultaten. In sommige gevallen is aanvullend laboratoriumonderzoek nodig omdat ook de onderliggende methoden voor classificatie zijn veranderd.

Symbolen

Op basis van de classificatie moeten vervolgens de etiketten met de symbolen en de wettelijk vereiste informatie ontwikkeld worden. De informatie staat ook beschreven op een datasheet. In de meeste gevallen eist de nieuwe CLP-richtlijn meer symbolen met het gevolg dat het noodzakelijk kan zijn, het etiket opnieuw te ontwerpen. De verpakkingsafdeling moet daarom in de planning rekening houden met ontwerp en productie van nieuwe etiketten of verpakkingen. De classificatie van producten kan in sommige gevallen strenger uitvallen. De vermelding ‘irriterend voor de ogen’ komt bijvoorbeeld vaker dan voorheen op de etiketten te staan. Producenten moeten nagaan – zo nodig met hulp van een deskundige – in hoeverre classificaties als ‘corrosief’, ‘bijtend’ of ‘toxisch’ kunnen worden vermeden door het veranderen van de samenstelling van het product.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven