Nederland distributieland: ‘Nog meer dozen is niet de oplossing’ • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Nederland distributieland: ‘Nog meer dozen is niet de oplossing’


Hoe moet het verder met Nederland distributieland? Stug doorbouwen is in ieder geval niet de oplossing, betoogt Jack van der Veen. Hij pleit voor samenwerking en slimmer bouwen

Logistiek Nederland ligt onder vuur. Onder meer vanwege de verdozing. De discussie heeft ook de Den Haag bereikt. De regering moet meer doen om verdozing en ‘verrommeling’ tegen te gaan. Dat vindt een ruime meerderheid van de tweede Kamer die dinsdag voor de motie stemde van Kamerleden Van Esch (Partij voor de Dieren) en Simons (BIJ1).

Slimmer bouwen en samen

Ongebreidelde groei van distributiecentra is niet de toekomst volgens het parlement. Samenwerking en slimmer bouwen wel, meent Jack van der Veen, hoogleraar Supply Chain Management aan Nyenrode Business Universiteit.

In een artikel op Cobouw.nl doet hij een schot voor de boeg: “Dat kan door distributiecentra te clusteren of de hoogte in te bouwen. En er kan bijvoorbeeld veel meer samengewerkt worden om logistieke capaciteit volledig te benutten.” Niet alleen de logistieke sector zou meer moeten samenwerken, ook de bouwsector zou de handen ineen moeten slaan om met concepten voor het warenhuis van de toekomst te komen, zegt Van der Veen.

Automatisering

Een andere oplossing van slimmere inzet van distributiecentra is slimmer werken. Machiel Bode van ING stelt dat logistieke bedrijven moeten werken aan de verbetering van productiviteit in de vorm van intelligente planning, samenwerking en verdere automatisering; DSV maakt daar werk van in zijn eigen dc’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven