De verdozing van Nederland is al jaren voer voor discussie. Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving betitelde de aanwas van grote distributiecentra eind vorig jaar nog als een sprinkhanenplaag. Het College van Rijksadviseurs stelde in 2019 dat de regering moet optreden tegen de wildgroei aan XXL-distributiecentra.
Nieuwe regels bestaande bedrijvenparken
De provincie Brabant geeft gehoor aan die oproep. Ontwikkelde de provincie eerder al beleid om grootschalige logistiek op ongewenste plekken op nieuwe locaties tegen te gaan; nu wil Brabant ook paal en perk stellen aan de ontwikkeling van grote dc’s op ongewenste bestaande locaties.

Selectief clusteren van grote dc’s
Het aanvullende beleid moet voorkomen dat ‘de achterdeur’ openstaat voor ontwikkelingen die niet passen bij het huidige selectieve clusteringsbeleid. Zo blijft er op de Brabantse bedrijventerreinen ook ruimte beschikbaar voor bijvoorbeeld lokaal midden- en kleinbedrijf, transitieopgaven en transformaties van de terreinen naar andere functies, aldus de provincie.
Warehouses op ongeschikte en ongewenste locaties voorkomen
Erik Ronnes, gedeputeerde Ruimte en Wonen en verantwoordelijk voor werklocaties: “De vraag naar ruimte voor grootschalige logistieke ontwikkelingen blijft hier de komende jaren groot.

Een deel daarvan zal op bestaande terreinen gerealiseerd kunnen en moeten worden, maar grootschalige ontwikkelingen op ongeschikte en ongewenste locaties willen we voorkomen. Dit gezamenlijk beleid zorgt voor duidelijkheid voor de markt, burgers én overheid. Met regionale afspraken in alle Brabantse regio’s worden ‘waterbed-effecten’ voorkomen en kunnen we ons samen focussen op de juiste investeringen en programmering.”
Aanvulling op bestaand beleid
Het nieuwe beleid richt zich voornamelijk op de bestaande bedrijventerreinen en is een aanvulling op bestaand beleid. De provincie en gemeenten hebben al enkele jaren gezamenlijk beleid hoe passend om te gaan met de extra ruimtevraag van grootschalige logistiek, door dit toe te staan op een beperkt aantal uitbreidingslocaties in Brabant. Deze locaties worden vraaggericht ontwikkeld bij een concrete vraag vanuit de markt.

De Tilburgse wethouder ruimtelijke ordening en economie Bas van der Pol: “Het is noodzakelijk dat we actief sturen op duurzaam ruimtegebruik, economische meerwaarde, bescherming van het MKB en ook op ruimtelijke kwaliteit. Op initiatief van de provincie kunnen we hier nu gezamenlijk met de regio vorm aan geven.”
Vervolgstappen
Provincie en gemeenten maken in 2022 afspraken op welke locaties de ontwikkeling van grootschalige logistiek is toegestaan en op welke locaties dit ongewenst is. Provinciale Staten nemen een besluit om ongewenste ontwikkelingen definitief onmogelijk te maken