Hoe zien mobiel intern transportleveranciers de toekomst? Zit er nog rek in de ontwikkeling van hef- en magazijntrucks? Of gaat het toch vooral om de integratie van de trucks in het totale plaatje? Wat vraagt de markt eigenlijk en welke rol kunnen ze zelf spelen? Zes experts blikken vooruit.
Hef- en magazijntrucks worden steeds productiever. En toch slagen de fabrikanten er keer op keer in het energieverbruik van de trucks verder terug te dringen. Ook de allereerste Logistiek Totaal test (elders in deze editie te lezen) is daar weer een bewijs van. Daarnaast deden verschillende veiligheidsystemen hun intrede en is de ergonomie sterk verbeterd. Zit er nog rek in de productontwikkeling op mobiel intern transportgebied? Of is het plafond bereikt? En hoe zien de leveranciers hun eigen rol in de markt?
De ‘heftruckboeren’ van 30 jaar geleden hebben meer en meer plaats gemaakt voor totaalleveranciers, of logistieke adviseurs. De truck wordt daarbij steeds vaker gezien als een stukje voor de totale logistieke puzzel. Waar vroeger vooral de aantallen leken te tellen, gaat het nu steeds meer om de integratie van de trucks in het logistieke proces. Is dáár nog meer mogelijk? En, zo ja, waar liggen dan de kansen? Logistiek Totaal vroeg een aantal belangrijke aanbieders van mobiel intern transportmaterieel naar hun toekomstvisie.
“Door je proactief op te stellen biedt je toegevoegde waarde”
Pank Hertsenberg, algemeen directeur Toyota Material Handling Nederland
“Ik denk dat we wat betreft de innovatiemogelijkheden nog niet aan het plafond zitten. Zeker op het gebied van energie is er nog veel mogelijk. En dan vooral in de hele keten. Hoe maken we de energie? Hoe benutten we de energie? Hybride technologie zal daar een grote rol in spelen; kijk maar de automobielindustrie. Met hybride auto’s is een beweging in gang gezet, maar hybride moet geen doel op zich zijn. Trucks blijven bedrijfsmiddelen, ook in de toekomst. In bepaalde sectoren, waar je als bedrijf een statement wil maken, zullen op relatief korte termijn meer hybride trucks worden ingezet. Maar voor de gebruiker draait het uiteindelijk toch om één ding: een betrouwbaar product tegen de laagste kosten.
Voor ons als leveranciers is het daarbij belangrijk dat je proactief bent, bijvoorbeeld met vlootbeheer. We moeten niet wachten tot de klant komt, maar adviseren. Alleen zó bied je toegevoegde waarde en help je de klant zijn kosten te optimaliseren. Als een klant een contract heeft voor 1.200 uren, maar de inzet slechts 1.000 uren vraagt, moet je dat contract ook proactief durven bijstellen. Dat past ook bij de Toyota-waardes, waar respect en continu verbeteren hoog in het vaandel staan. Met tools als Toyota I_site kunnen we op dat vlak al heel veel bieden. Vanuit de markt zie je ook een groeiende behoefte aan informatie. Ik denk dat heel veel bedrijven bijvoorbeeld niet accuraat kunnen zeggen wat de total cost of ownership van hun vloot zijn. Daar liggen absoluut kansen.”
“Het onderscheidend vermogen ligt steeds meer in de informatievoorziening”
Geurt de Groot, algemeen directeur Atlet
“De rol van mobiel intern transport is de afgelopen jaren veranderd. Producttechnisch zijn er nauwelijks nog verschillen tussen de A-merken, hoewel ik verwacht dat er zeker op ergonomisch vlak nog wel meer wordt verbeterd. Het onderscheidend vermogen ligt echter steeds meer in de informatievoorziening. De gebruiker heeft behoefte aan informatie over de staat van zijn materieel, het aantal draaiuren, onderhoudskosten etc. Met bijvoorbeeld customer portals maken we de truckhistorie inzichtelijk; voor zowel de klant als onszelf. Op basis van die informatie kunnen we ook een constructief en inhoudelijk gesprek aangaan over de optimale truckvloot, de mogelijkheden voor meer flexibiliteit etc.
Als leverancier word je dus meer businesspartner met de focus op advies, in de ware zin van het woord. Er lopen nog steeds veel verkopers rond, maar de rol van de traditionele verkoper gaat in de toekomst veranderen. Klanten, en niet alleen de grote bedrijven, willen een gesprek over logistiek en logistieke kosten. Maar de markt zal dan ook zelf moeten veranderen. Nu stijgt het aantal tenders en wordt er vaak erg detaillistisch en eenzijdig getenderd. Als partijen dan loeischerp inschrijven en voor de niet beschreven aspecten de hoofdprijs vragen, ontstaat er een schijnsituatie waarbij beslissingen worden genomen op basis van Excel-sheets. De gebruiker moet weten wat reëel is om te verlangen. Een open en eerlijke communicatie is dan belangrijk. Flexibiliteit lijkt daarnaast ook het sleutelwoord als je kijkt naar leaseportefeuilles. Er zal een toenemende vraag zijn naar flexibele huurcontracten. Dat is nu al ingezet, maar neemt volgens mij absoluut een vlucht in de toekomst.”
“Grootste bedreiging kan wel eens komen van system integrators”
Joop Uijlen, manager sales & fleet MotracLinde
“Als je sec kijkt naar de trucks, zie je dat de chauffeur steeds meer centraal is komen te staan. Ook in de toekomst is een ergonomische werkplek, met minimale belasting, minimale trillingen en optimaal zicht essentieel met het oog op ziekteverzuim én productiviteit. Direct daaraan gekoppeld is het kostenplaatje. Uiteindelijk gaat het immers om één ding: een pallet op de goedkoopste wijze van A naar B transporteren. Personeelskosten zijn daarbij het belangrijkst. We moeten de impact van demografische factoren, zoals de arbeidsmarkt en de vergrijzing, dan ook niet uitvlakken.
De grootste bedreiging kan wel eens komen van system integrators. Daar moeten we op inspelen door ook zelf een totaalconcept te bieden waarin ook oog is voor automatisering. Bijvoorbeeld via autonoom rijdende combitrucks of stapelaars. Een goede datacommunicatie en de juiste koppeling met software levert dan voordelen op die met conventionele trucks nooit zullen worden bereikt. We zien zelf ook dat we steeds meer totaalconcepten verkopen.
Echter, ook voor de conventionele trucks is het plafond zeker nog niet bereikt. Met doorontwikkeling van elektronica kunnen we in de toekomst steeds net die stap extra blijven maken. Denk aan traction control, interactieve lastdiagrammen. Maar de grootste stap zal worden gezet in het energiepakket. Ik verwacht veel van Li-Ion; zeker voor de magazijntrucks, die toch goed zijn voor ongeveer 70% van het marktvolume. De echte doorbraak zal echter pas over ruim 10 jaar zijn.
Voor de zware inzet zien we nu al meer belangstelling in alternatieve energieconcepten, zoals meer intelligente laadsystemen, waarbij meer energie uit de batterij wordt gehaald. Om zo snel mogelijk de juiste energieconcepten te kunnen bieden, is het belangrijk dat we als truckleveranciers gezamenlijk optrekken met de batterijleveranciers.”
“Er moet op termijn weer een balans komen tussen prijs en kwaliteit”
Algemeen directeur Ad Kornet (l) en manager sales Tom Broeder, Crepa
“Door te kijken naar de Total Cost of Process (TCP) bied je de klant de toegevoegde waarde die in de toekomst alleen maar belangrijker wordt. De centrale vraag is: hoe kun je in een logistiek proces de handelingen zo efficiënt en goedkoop mogelijk uitvoeren? Het product is daarbij ‘slechts’ ondersteunend. Dat maakt productontwikkeling echter niet minder belangrijk. Trucks moeten goed en betrouwbaar zijn. Anders loopt het proces vast.
Bij die productontwikkeling zijn ook energieconcepten belangrijk. Alternatieve concepten als Li-Ion en moderne laadtechnieken zullen absoluut een vlucht nemen. En misschien nog wel eerder dan menigeen denkt. Maar voor een betrouwbare inzet zijn de grootste sprongen te maken in het proces, bijvoorbeeld door meer koppelingen aan een WMS. Als leverancier moet je daarom veel meer open staan voor alternatieve producten.
Voor een betrouwbare inzet moet daarnaast worden gekeken naar risico’s, zowel voor de klant als voor de leverancier. Er moeten keuzes worden gemaakt. Voor ons is klanttevredenheid daarin belangrijker dan groei of verkoopaantallen. Een zorg is op dat gebied de arbeidsmarkt. Het wordt steeds lastiger om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden, terwijl juist vaklui nodig zijn om de stijgende vraag naar flexibiliteit te kunnen blijven beantwoorden. Daar zal het kaf zich van het koren scheiden.
Maar ook de eindgebruiker zal keuzes moeten maken. Waar voor industriële klanten inzetgarantie belangrijker is dan de laagste kosten, zijn er nog steeds transport- en warehouseklanten die voor een dubbeltje overstappen naar een andere leverancier. Er moet op termijn weer een balans komen tussen prijs en kwaliteit. De markt moet zich daarvan bewust zijn en bereid zijn een reële prijs te betalen.”
“Het is lastig om de markt te overtuigen van de meerwaarde van nieuwe concepten”
Jan Langerak, algemeen directeur Jungheinrich Nederland
“Er zit altijd wel rek in de productontwikkeling. Kijk maar naar de autobranche. Daar wordt al jaren geroepen dat er niets meer te verbeteren valt en tóch lukt het de fabrikanten steeds weer om nieuwe, slimme dingen te ontwikkelen. Dat zal ook voor hef- en magazijntrucks blijven; vooral onderhuids. Denk aan verbeterde elektronica en software voor een nóg zuiniger energieverbruik zonder verlies aan productiviteit, een duurzame inzet – bijvoorbeeld dankzij Li-Ion – en een verdere verbetering van de toegankelijkheid; niet alleen van de onderdelen, maar ook van truckdata. Via plug & play kunnen we al truckdata uitlezen en ter beschikking stellen aan de gebruiker, die daar ook steeds meer behoefte aan heeft. Als we weten wát een truck nou precies doet, kunnen we de klant optimaal adviseren.
Maar ook voor ons is die data interessant. Het kan nog wel eens leiden tot verrassende nieuwe truckconcepten. Onze ervaring met de vorkheftruck met draaicabine leert echter dat het vooral bij nieuwe concepten lastig is om de klant te overtuigen van de meerwaarde. Nog steeds wordt op de koop toe genomen dat de chauffeur achterstevoren rijdt. Ik verwacht dat in de toekomst het bewijs wordt geleverd dat de meerinvestering in bijvoorbeeld zo’n draaicabine absoluut zinvol is.
Ook voor wat betreft de inzet van de trucks zit er nog rek in de markt. Door hef- en magazijntrucks te koppelen aan WMS, navigatie etc. kunnen nieuwe voordelen worden behaald en worden intern transportvloten verder geoptimaliseerd. Zo bied je de flexibiliteit waar meer en meer behoefte aan is.”