Ga naar hoofdinhoud

Met deze 5 innovaties wonnen intralogistieke spelers een IFOY-vakprijs


Met welke innovaties en intralogistieke oplossingen wisten Jungheinrich, Still, Liebherr, Wegard en Witron een IFOY-award te winnen? Deze vakprijzen werden uitgereikt op de eerste dag van de CeMAT beurs van 2018. Voor het eerst eindigden twee inzendingen in de categorie ‘magazijntrucks’ met exact hetzelfde puntenaantal bovenaan. 

Twee maanden geleden werden de genomineerden bekendgemaakt en werden de intralogistieke oplossingen uitgebreid getest in de hallen van de Hannover Messe. Dat zag er zo uit:

  • Magazijntrucks | Jungheinrich Ece 225 Easypilot Follow

Zoals de naam al doet vermoeden, volgt de ECE 225 -uitgevoerd met ‘easypilot follow’-techniek- de logistiek medewerker op weg naar de locatie waar een (nieuwe) order verzameld wordt. De IFOY-jury roemt het ‘vernieuwende’ positioneringssysteem en de gebruikersinterface van de bediening van de magazijntruck. Bovendien is het het mogelijk de volgtechniek achteraf te monteren op de ECE-serie van Jungheinrich. Op deze manier automatische rijbesturing toepassen, maakt de overgang naar automatisering volgens de jury toegankelijk en eenvoudig. De IFOY-test toont aan dat het systeem zeer robuust en betrouwbaar is. De testgegevens bevestigden ook de verbeterde pick prestaties.

Trucks uitgerust met deze techniek kunnen veel tijdwinst opleveren, vooral wanneer picklocaties op korte loopafstand van elkaar liggen. De orderpicker hoeft namelijk niet op de truck te stappen, maar kan na het verzamelen van de eerste order, direct doorlopen naar de volgende locatie. De orderpicktruck herkent zijn orderpicker en volgt direct. De techniek wordt aangestuurd met een kleine afstandsbediening die dient als identificatiebaken. Het kastje kan in de broekzak of aan een riem worden meegedragen en zorgt voor de koppeling van bestuurder aan orderpicktruck. De communicatie tussen het kastje en de truck vindt plaats met Ultra Wideband (UWB), een nieuwe draadloze techniek, waarmee een grote hoeveelheid gegevens kan worden verzonden. UWB heeft geen last van muren en obstakels: de koppeling tussen bestuurder en orderpicktruck blijft intact. Voor het semi-autonoom rijden beschikt de orderpicktruck over laserscanners, die het gebied voor de truck controleren en navigeren door het gangpad. Wanneer zij een object ontdekken, wordt de truck tot stilstand gebracht.

| Wegard Trail

Maar ook de Wegard Trail mag met de eer strijken door hun modulaire ’tugging train’ te betitelen als ‘de beste magazijntruck van 2018’. Deze modulaire magazijntrein van Wegard is de eerste die geheel autonoom elektronisch aangestuurde assen gebruikt, voorzien met hoekdetectie. Hierdoor is er geen centrale aansturing nodig. Bovendien vergroot het de trekkracht: de trein kan worden vastgemaakt aan trekkers met een gewicht tot duizend kilo. De Ifoy-jury was zeer te spreken over diverse rijvaardigheden die -zeer nauwkeuring-uit te voeren zijn dankzij de assen met hoekdetectie. “Hiermee lost Wegard het probleem op van richtingsstabiliteit van trekkers. Voor het eerst zijn rijmanoeuvres mogelijk zoals zijdelings parkeren, rangeren en achteruitrijden.”

  • Vorkheftrucks | Still RX20

De RX 20 is volgens de jury een alleskunner die snel, stil en wendbaar is en een laag energieverbruik kent. Maar ook de eenvoud waarmee de truck te bedienen is, kon de jury bekoren. Neem bijvoorbeeld de ‘Easy control’-bediening en kleurendisplay; die geeft de chauffeur veel informatie in 1 oogopslag. Tijdens de tests door IFOY blonk de elektrische vorkheftruck van Still uit door enkele opmerkelijke prestaties. Waaronder het gemak waarmee rijprogramma’s kunnen worden ingesteld. De bestuurder kan met 1 druk op de knop switchen tussen energiebesparend rijden en het inzetten van een maximale hefcapaciteit van 1,6 ton. Ook het gebruik van loodzuuracu’s met ciruit A of B wordt genoemd in het juryrapport. Volgens de jury is de integratie daarvan in een compacte heftruck met contragewicht “een opmerkelijke technische prestatie.” In de krachtigste rijstand is met een capaciteit van 931 AH Lion batterij zo’n 14 uur intensief gebruik mogelijk. Bij de eco-stand komt daar nog eens 4 uur bovenop. Het opladen neemt ongeveer 30 minuten in beslag. De zijdelings geplaatste accu blijkt snel en eenvoudig te wisselen. En last but not least werd het zicht door, langs en rondom de mast als uitstekend beoordeeld.

 

  • Integrated warehouse solutions | Witron Omnichannel

Witron Logistik won een IFOY Award met de oplossing voor het Zwitserse distributiecentrum van Migros, een supermarktketen. Witron heeft de kleine ordervolumes van dochteronderneming Migrolino weten samen te voegen met andere Migros vestigingen door een geautomatiseerd, logistiek omnichannel centrum in te richten dat flexibel en transparant is. Migrolino heeft 300 vestigingen die 365 dagen per jaar open zijn, in de vorm van kleine gemakswinkels die zo’n 3000 artikelen verkopen, van food tot non-food en tabakswaren en alcohol. Het nieuwe centrum kan nu op drukke dagen zo’n 300.000 artikelen leveren aan 600 Migros filialen en aan dochteronderneming Migrolino bij 118.00 pick-units bij trein- en tankstations. In vergelijking met een handmatig warehouse is de orderverzamelcapaciteit met factor 3 verbeterd en blijft er ruimte voor groei tot 20 miljoen picks per jaar.

 

  • Kranen & hefwerktuigen | Liebherr MK 140

In deze nieuwe categorie gaat de mobiele bouwkraan van Liebherr er met de winst vandoor. De MK 140 is een elektrische mobiele bouwkraan met vijf assen die hefhoogtes bereikt tot 94 meter.
Doorslaggevend was het ‘VarioJib’-concept, waarmee Liebherr de nieuwe standaard neerzet in het mobiele segment. De jury: “Met de MK 140 vervult het bedrijf zijn voortrekkersrol op het gebied van efficiëntie en innovatie en biedt het ook een belangrijke toegevoegde waarde ten opzichte van zijn concurrenten.”

  • Special of the Year | Jungheinrich SLH 300

Met de SLH-laders weet Jungheinrich de tweede IFOY-award van 2018 binnen te slepen. Maar deze zelf geproduceerde laders voor loodzuur en lithium-ion accu’s zijn inderdaad ook wel speciaal. Ze zijn geschikt voor traditionele loodzuur tractiebatterijen tot lithium-ion accu’s en bieden een breed spanningsbereik (van 15 tot 320 ampère). Dit maakt ze geschikt voor elke magazijntruck. De laadstations kennen een hoog rendement en zijn beschikbaar in vijf uitvoeringen. Hiermee heeft het merk een complete systeemoplossing in handen van truck, accu en lader. Met de nieuwe generatie acculaders van Jungheinrich zijn er batterijcontrollers te implementeren voor tractiebatterijen, waardoor hier ook mee te communiceren valt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven