Ga naar hoofdinhoud

Lage containerprijzen houden aan; goed nieuws voor bedrijven slecht voor CMA CGM


De containerprijzen zijn de afgelopen maanden sterk gedaald. En dat is goed nieuws voor exporterende en importerende bedrijven. CMA CGM is minder blij want die ziet zijn omzet en winst fors dalen.

De inkomsten van CMA CGM, dat Bolloré wil overnemen voor miljarden, daalden met meer dan 30% terwijl de spotvrachttarieven in het eerste kwartaal kelderden. De Franse containerverlader zegt dat de markt een “snelle normalisatie” ziet als gevolg van de daling van de huishoudelijke consumptie van goederen en de voorraadniveaus van de detailhandel.

Die trend heeft zich vanaf het vierde kwartaal van 2022 voortgezet, aangezien de uitdagende marktomstandigheden in de transport- en logistieke sector een vertraging van de vraag naar vracht omvatten.

Cijfers CMA CGM

Volgens de cijfers bedroeg de omzet van het Franse bedrijf in het eerste kwartaal 12,7 miljard dollar, een daling van 30,2% ten opzichte van het niveau van het eerste kwartaal van 2022 van 18,2 miljard dollar. En de winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) – een maatstaf voor winst – bedroeg $ 3,4 miljard, een daling van 61,3% ten opzichte van $ 8,8 miljard in het eerste kwartaal van 2022.

Het grootste deel van die inkomsten is afkomstig van de maritieme scheepvaartactiviteiten van de groep, die met 40,3% daalden van $ 14,8 miljard naar $ 8,8 miljard. Die daling was het gevolg van een daling met 5,3% van het aantal twintig voet equivalente eenheden (TEU’s) dat zijn containerschepen vervoerden.

“Na twee uitzonderlijke jaren is onze industrie een fase van normalisatie ingegaan als gevolg van de vertraging van de wereldwijde groei, inflatie en een fenomeen van voorraadafbouw dat in veel delen van de wereld aanhoudt”, zegt Rodolphe Saadé, voorzitter en CEO van de CMA CGM Group “Ondanks deze verslechterde context zijn onze resultaten over het eerste kwartaal buitengewoon solide. Ze zijn het resultaat van onze investeringen – meer dan USD $ 30 miljard toegezegd in de afgelopen twee jaar – die ons in staat stellen om onze scala aan transport- en logistieke oplossingen voor onze klanten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven