Ga naar hoofdinhoud

Kort verzuim goed voor 17,5% totale verzuimkosten


In de logistieke sector is 74,6% van het verzuim kort (frequent). Daarmee scoort de sector net onder het landelijk gemiddelde van 75%. De ‘dagjes ziek’ dragen in de branche voor 17,5% bij aan de totale verzuimkosten. Dat blijkt uit een analyse van 365/ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.
Werknemers in de overheidssector zijn het vaakst een dagje ziek, mensen werkzaam in de horeca en land- en bosbouw het minst. Gemiddeld is een werkgever in Nederland 15% van de totale verzuimkosten kwijt aan kort verzuim.
Kortdurend verzuim wordt meestal niet als een groot probleem gezien, stelt 365/ArboNed. “Werkgevers zijn allang blij als iemand na een paar dagen het werk weer hervat. Maar het probleem van kortdurend verzuim zit in de herhaling”, aldus de organisatie. Werknemers die frequent verzuimen doen dat het jaar daarna weer. Na vier jaar leidt dat in 50% van de gevallen zelfs tot langdurig verzuim van de werknemer.
De organisatie noemt het verder opvallend dat in de logistieke branche psychische klachten 25% meer voorkomen dan fysieke aandoeningen of aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Bij de werknemers vanaf de leeftijd van 26 jaar groeien de verzuimgevallen met psychische oorzaak opvallend snel, met een factor 1,5 tot 2.

Oorzaken
Als oorzaak van kort verzuim wordt meestal griep genoemd. “Maar frequent kort verzuim is een signaal dat het niet goed gaat met een werknemer”, stelt 365/ArboNed. Zij vindt het daarom belangrijk dat werkgevers of leidinggevenden met die werknemer in gesprek gaan.
365/ArboNed: “Frequent verzuim heeft meestal te maken met het feit dat mensen het idee hebben dat ze meer energie in activiteiten thuis of op het werk moeten steken, dan dat het aan voldoening of waardering oplevert. De praktijk leert dat gesprekken tussen werkgevers en werknemers vaak ontaarden in een discussie of verzuim wel of niet terecht was, terwijl het zou moeten gaan over wat mensen bezig houdt, wat ze belangrijk vinden en waar ze energie van krijgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven