Ga naar hoofdinhoud

Hoe de Formule 1 een voorbeeld kan zijn voor de logistiek


Elke 5 dagen begint er een logistieke startup met de focus op digitale transformatie, blijkt uit een analyse van managementadviesbureau Oliver Wyman. 

Hoewel digitalisering bij veel bedrijven hoog op de agenda staat, lukt het maar een klein aantal om de potentiële voordelen ervan volledig te benutten. 

De waarde van startups

Tijdens Dematic’s Material Handling & Logistics Conference Europe (MHLC) staat de waarde die startups kunnen toevoegen aan het analyseren en optimaliseren van interne processen centraal. Dit event wordt georganiseerd op 8 en 9 maart in Stuttgart, voorafgaand aan de LogiMAT 2020 beurs.

Behalve oprichters van startups en managers van andere bedrijven nemen ook bekenden uit de Formule 1 deel aan discussies over het digitaliseren van processen en supply chains. 

Wat wordt er bedoeld met ‘Smart Warehousing’?

‘Voorspellend onderhoud’

David Coulthard, 13 keer Formule 1 Grand Prix winnaar, tweevoudig winnaar van de Monaco Grand Prix, tweede achter Michael Schumacher op het WK van 2001 en vijf keer geëindigd in de top drie van het WK, neemt samen met Formule 1-manager Mark Gallagher deel aan het debat. 

Volgens Coulthards is predictive maintenance onontkoombaar. In de tijd dat hij nog actief racete, werden er voorafgaand aan elke competitie al uitgebreide data-analyses uitgevoerd, om storingen te voorkomen.

Snelheid, efficiëntie en focus

“Formule 1 draait om snelheid, efficiëntie en focus om wereldwijd succesvol te kunnen zijn”, aldus Coulthard. “Dit is net zo goed van toepassing op onze logistieke operaties als op het racen zelf. Het is een snel veranderende business met een toenemende operationele complexiteit, waarvoor wij de beste systemen, teamwork en partnerships zochten om onze doelstellingen te behalen.”

“Dit jaar is het World Championship met 22 races het grootste in de Formule 1-historie, met nieuwe locaties in Vietnam en Nederland. Het verheugt mij inzichten te kunnen delen over hoe wij harde deadlines wisten te halen om een optimale oplossing en ervaring te leveren voor sportfans over de hele wereld.”

Innovatieve oplossingen

MHLC Europe heeft hetzelfde doel. Vooral op het gebied van intralogistiek worden processen steeds sneller en effectiever om in te spelen op wereldwijde trends en toenemende verwachtingen van klanten. Daarvoor zijn innovatieve oplossingen nodig. 

De Formule 1 kan een bron van inspiratie zijn: een deel van de locaties moeten in korte tijd naar andere continenten worden verplaatst. Daarvoor is er een compact, flexibel en modulair opslagsysteem nodig, net als in het bedrijfsleven.

Efficiënter supply chain management

Tijdens MHLC Europe delen ook oprichters van startups nieuwe ideeën en strategieën voor efficiënter supply chain management. Een van hen is Philip Siefer, oprichter van Stickvogel en einhorn products. 

Philip Siefer, oprichter van Strickvogel en einhorn products.

Vanuit het laatstgenoemde bedrijf introduceerde hij een ‘software-as-a-service’ oplossing voor productpersonalisatie in e-commerce. 

Siefer opereert in een goede markt: in Europa zijn namelijk digitale infrastructuur en software belangrijke segmenten waarin startups zich ontwikkelen. 

Nu steeds meer intralogistieke processen worden geautomatiseerd en met IT-ondersteund, is er een enorme behoefte aan actie en optimalisatie. Een aantal van de beste praktijkvoorbeelden wordt tijdens MHLC Europe gepresenteerd.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Siefer startte zijn tweede onderneming in 2015. Dit bedrijf is zowel bekend geworden door de duurzame en ecologisch verbeterde supply chain, als z’n extravagante marketingideeën. 

Helmuth Ludwig van Siemens.

Tijdens MHLC Europe 2020 spreken Siefer en andere jonge innovators ook over thema’s met betrekking tot maatschappelijk verantwoord ondernemen, zoals duurzaamheid en bedrijfsverantwoordelijkheden. 

“Het maakt niet uit in welke markt je actief bent, er zijn altijd kansen om duurzaamheid en winstgevendheid te integreren”, aldus Siefer. “Dat mag echter niet ten koste gaan van het digitaliseren van processen”. 

Helmuth Ludwig, Chief Information Officer bij Siemens AG, deelt zijn ervaringen met dit onderwerp binnen een grote organisatie. Hij bespreekt in detail waar bedrijven aandacht aan moeten besteden tijdens een digitale transformatie en welke kansen daarbij ontstaan.

Future Lab

Als aanvulling op het delen van kennis en ervaringen zijn er tevens live demonstraties van digitale businessideeën te zien bij partners en in een Future Lab. 

In dat Future Lab presenteren zes startups innovatieve oplossingen voor opslag en fulfilment. Daarbij staan de thema’s Internet of Things, automatisering met robots, kunstmatige intelligentie (KI), virtual reality en geavanceerde software-oplossingen centraal.

Het volledige conferentieprogramma en de mogelijkheid om te registreren voor een beperkt aantal plaatsen is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven