Groningse leerlingen uitgedaagd door logistiek vraagstuk • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Groningse leerlingen uitgedaagd door logistiek vraagstuk


Vandaag start ‘Web Expeditie Groningen’: een gezamenlijk project over de toekomst van stadsdistributie. Zo’n 130 basisschoolleerlingen en middelbare scholieren worden uitgedaagd logistieke oplossingen te bedenken om de bezorging van goederen in de stad te optimaliseren.

Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zet in op kennisuitwisseling en hoopt met het project de leerlingen, als mogelijke logistiek managers van de toekomst, te enthousiasmeren voor de logistieke sector. De Groningse universiteit organiseert in juni dit jaar een internationaal congres over zelforganiserende logistiek, genaamd ‘Physical Internet’; geïnspireerd op de werking van het open en verbonden internet. RUG-hoogleraar Iris Vis ontwikkelde vorig jaar een interactieve lesmethode over logistiek voor de groepen 7 en 8. “Met ‘Web Expeditie Groningen’ zijn we de eerste logistiek-challenge in Nederland waarbij leerlingen onder begeleiding van onze studenten vanuit een multidisciplinaire benadering gaan werken aan toegepast onderzoek. Zo hopen we oplossingen te vinden voor de uitdagingen waar de logistieke sector voor staat bij toelevering van winkels en huishoudens in steden.” Vis doelt op de logistieke druk op de binnensteden door online shopping en de groeiende behoefte aan verse regionale producten: belangrijke thema’s binnen de sector en het onderzoek van de universiteit naar e-commerce en het Physical Internet.

Meer weten over het Physical Internet-principe? Bekijk de uitleg van hoogleraar Vis:

Creatieve oplossingen

De Groningse leerlingen buigen zich de komende weken over de vraag: Hoe kun je de bezorging van goederen in een stad optimaliseren? In dit vraagstuk worden ze begeleid door een netwerk van bedrijven en experts. Ook krijgen de leerlingen online college in digitale innovatie. De Groningse wethouder Ton Schroor: “Op dit moment zijn we bezig om onze binnenstad op een aantal plekken te verbouwen, met als doel om fietsers en voetgangers nog meer ruimte te geven. Maar dat levert natuurlijk ook uitdagingen op, bijvoorbeeld op het gebied van aan- en afvoer van goederen. Ik ben erg benieuwd welke creatieve oplossingen scholieren daarvoor weten te vinden.” Tot en met juni werken de Groningse scholieren aan hun opdracht, waarna ze de kans krijgen om tijdens het internationale congres hun resultaten te presenteren.

Lees verder over stadsdistributie. 

Eén reactie op “Groningse leerlingen uitgedaagd door logistiek vraagstuk

  • martin

    doe gewoon zoals jumbo in Veenendaal doet boodschappen leveren aan huis met koelbakfiets .die electrice is .of zoals in Engeland de electrice melk wagen die rijden in Londen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven