Ga naar hoofdinhoud

Dit zijn de 4 kanshebbers voor de Logistica Award 2019


Copal Handling Systems, Eurotec, Robomotive en VebaBox zijn genomineerd voor de Logistica Award 2019. “Heel uiteenlopende oplossingen, maar stuk voor stuk zeer toepasbaar in de dagelijkse logistieke praktijk”, aldus juryvoorzitter en hoogleraar René de Koster.


De genomineerden zullen nog even in spanning moeten afwachten, want pas op 5 november wordt tijdens de opening van Logistica 2019 bekendgemaakt wie de prestigieuze Logistica Award 2019 in ontvangst mag nemen. Ook de winnaar van de publieksprijs wordt dan bekendgemaakt.

Copal Handling Systems

De Container Unloader is een automatiseringsoplossing voor het lossen van zeecontainers met los geladen goederen. Dit is een uiterst tijdrovende, arbeidsintensieve, kostbare klus en een uitdaging voor veel logistieke bedrijven. Los gestapelde kartonnen dozen (of zware) jute zakken worden met deze toepassing volautomatisch ontladen en desgewenst gepalletiseerd.

Copal-directeur Stef van Woudenberg werd in april door Warehouse Totaal geïnterviewd over het Copal C2-systeem. Van Woudenberg: “We hebben hard gewerkt om te komen waar we nu zijn.”

De machine rijdt de container in en kan met behulp van een telescoopband en speciaal ontwikkelde grijpers de lading zelf tot helemaal achterin, oppakken en eruit halen. Het systeem is uitgerust met scansoftware, 3D vision-technologie, lasersensoren en camera’s die het hele proces herkennen en de beste grijpvolgorde bepalen. Meerdere dozen kunnen tegelijkertijd opgepakt worden. De machine kan snel en eenvoudig van dok naar dok verplaatst worden en is daarmee optimaal inzetbaar. 

Eurotec B.V. 
De Lowpad van Eurotec is een hele lage, compacte, omnidirectionele AGV in meerdere uitvoeringen. Deze AGV kan bijna alle bestaande ladingdragers vervoeren. Hij past zelfs onder Deense karren of retail rolcontainers. Hij is erg wendbaar zodat hij in zeer kleine ruimtes kan manoeuvreren en heeft genoeg kracht om een groot gewicht te kunnen heffen en transporteren. Hij opereert veilig tussen het personeel van een bedrijf. Hierdoor kunnen de logistieke processen geleidelijk geautomatiseerd worden doordat de bedrijven altijd nog de mogelijkheid hebben om manuele processen te combineren met de Lowpad. Toepassingen zijn te vinden in intern transport, goods-to-man orderverzamelen en mogelijk zonepicken. De Lowpad in actie zien? Klik dan op deze video.

Sinds februari wordt de Lowpad Medium gebruikt op de logistieke markt.

Robomotive B.V.
De Robomotive box pick cel kan orderverzamelen van pallets en uit stellingen, binnen een bereik van drie meter. De modulaire, standalone cel is opgebouwd uit units (plug & play) met als ‘hart’ een basisunit bestaande uit een industriële high performance robot, een state-of-the-art 3D camerasysteem, adaptieve grijpertechnologie en de door Robomotive zelf ontwikkelde slimme flexibele software. Zonder gebruik te maken van kunstmatige intelligentie of deep learning is de box pick cel in staat om willekeurige dozen die op een willekeurige manier zijn gestapeld van een pallet, of uit een rolcontainer, of uit een doorrolstelling op te pakken en te positioneren (met de juiste grijper).

De box pick cel kan ongeveer 400 picks per uur halen, afhankelijk van de configuratie, met een beschikbaarheid van boven de 95 procent (24/7) en is binnen een redelijke tijd terug te verdienen. De installatie is eenvoudig, desgewenst turn-key, en de bediening is eenvoudig. 

VebaBox Cool Solutions
De VebaBox is een actieve koeloplossing voor in de opslag, overslag en in transportmiddelen. De VebaBox kan gebruikt worden als een goedkoper alternatief voor een koelwagen of kan ingezet worden om de kwaliteit en efficiency te optimaliseren binnen de gehele koelketen. De box is aangepast aan de wagen en kan los verplaatst worden tussen de wagen en de laad-en losruimte. De koelunit is (snel) afneembaar. Op dit principe is patent aangevraagd. Dankzij deze oplossing kan er: efficiënter gewerkt worden binnen het logistieke proces, een betere garantie van de productkwaliteit worden geboden en kan het logistieke proces duurzamer en flexibel worden ingericht. 

Inzendingen en beoordeling
Het aantal aanmeldingen voor de Logistica Award 2019 dit jaar was groot. Opnieuw is de jury lovend over de innovatiekracht binnen het logistieke vakgebied. De inschrijvingen lopen uiteen van innovatieve verbeteringen aan bestaande systemen tot concrete oplossingen met een hoge graad van directe toepasbaarheid voor logistieke problemen binnen het eigen bedrijfsproces. De inzendingen zijn beoordeeld aan de hand van een aantal beoordelingscriteria: toepassingswaarde, mate van innovatie, economisch belang, kosteneffectiviteit en creativiteit. Het idee achter de inzending dient een Nederlandse inbreng te hebben.

De jury
De jury bestaat uit Peter Leerintveld (architect logistieke concepten bij Logitrade Logistic Systems), Jan Hommes (directeur BMWT), Theo van Riet (directeur Vanriet Rohaco), Bernd van Dijk (directeur innovatie bij Prime Vision), Henk Zijm (Universiteit Twente) en voorzitter René de Koster (Erasmus Universiteit Rotterdam). De jury heeft alle inzendingen beoordeeld en vervolgens vier inzendingen genomineerd.

Logistica
Logistica is de belangrijkste vakbeurs op het gebied van logistiek en goederenstroombeheersing binnen de Benelux. Naast een groot en volledig exposantenaanbod heeft Logistica ook een uitgebreid inhoudelijk programma met congressen, seminars, demonstraties en informatieve tours. De beurs kent deze editie liefst drie Scala’s. Meer informatie is te vinden via de website van de Logistica. Tweet mee via #logisticabeurs. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven