Ga naar hoofdinhoud

Cyberaanvallen doemscenario voor supply chains; aldus World Economic Forum


Cyberdreigingen zijn een van de grootste wereldwijde risico’s voor de ontwrichting van maatschappijen en supply chains. Dat staat in het jaarlijkse World Economic Forum Global Risks Report, dat is gepubliceerd.

Cyberaanvallen zijn zorgelijk en kostbaar, zo ervaarde VDL/Nedcar in 2021 nog, en het gevaar neemt alsmaar toe net als de zorgen. Zo blijkt uit het Global Risks Report. Dit report volgt de wereldwijde risicopercepties van risico-experts en leiders in het bedrijfsleven, de overheid en het maatschappelijk middenveld.

Zie ook
Zo wapen je als bedrijf tegen cyberaanvallen

Het onderzoekt risico’s in vijf categorieën: economisch, ecologisch, geopolitiek, maatschappelijk en technologisch. Elk jaar analyseert het rapport ook de belangrijkste risico’s om verder te onderzoeken in diepgaande hoofdstukken.

Cyber dreiging groot

Cyberbeveiliging wordt genoemd als een van de belangrijkste gebieden van opkomende dreigingen, evenals concurrentie in de ruimte, een wanordelijke klimaattransitie en migratiedruk. Het rapport noemde specifiek de “groeiende afhankelijkheid van digitale systemen” – versterkt door de reactie op Covid-19 – die “de samenlevingen fundamenteel heeft veranderd”. Tegelijkertijd nemen cyberbeveiligingsbedreigingen toe en overtreffen ze het vermogen van de samenleving om deze effectief te voorkomen of erop te reageren.

Aanvallen op kritieke infrastructuur, verkeerde informatie, fraude en digitale veiligheid zullen het vertrouwen van het publiek in digitale systemen aantasten en de kosten voor alle belanghebbenden verhogen.

Normen digitalisering

Naarmate onze afhankelijkheid van digitale technologieën groeit en Internet 3.0 realiteit wordt, worden de inspanningen om normen op te stellen en gedragsregels te definiëren voor alle belanghebbenden in cyberspace steeds groter. Initiatieven moeten gericht zijn op opkomende technologieën, zoals blockchain, kwantum en kunstmatige intelligentie, evenals op de vormen van digitale uitwisseling die ze mogelijk maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven