Concurrentie voor logistieke ruimte in Europa laait op • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Concurrentie voor logistieke ruimte in Europa laait op


De concurrentie om logistieke ruimte in Europa neemt toe met een recordopname van 11,9 miljoen vierkante meter en neerwaartse druk op yields (het rendement op een belegging, WT.) in de eerste helft van 2019, concludeert vastgoedadviseur Savills in het Europese onderzoek over de logistieke vastgoedmarkt.

Savills houdt in alle Europese vastgoedmarkten de groei van e-commerce bij en deze data tonen aan dat e-commerce de drijvende kracht is achter de ongekende gebruikersvraag in heel Europa. 

In markten zoals het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Frankrijk, waar meer dan 10 procent van alle retailaankopen online gedaan wordt, bedroeg het opnameniveau respectievelijk 1,5 miljoen vierkante meter, 2,0 miljoen vierkante meter, 2,9 miljoen vierkante meter en 1,4 miljoen vierkante meter, wat laat zien dat de groeiende vraag van retailers bijdraagt aan een opwaartse curve in opnamecijfers. 

Marcus De Minckwitz, Director Regional Investment Advisory Division bij Savills EMEA: “Landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland blijven de meeste belangstelling trekken. Echter zien we door het groeiende Europese distributienetwerk ook een enorme toename van de logistieke activiteit in Spanje en Portugal en Centraal en Oost Europa.” 

“Omdat de leegstand in heel Europa blijft dalen, met name in de ‘core’-markten. Aangezien de hoeveelheid nieuwe ontwikkelingen de vraag in de meeste markten niet kan bijhouden, verwachten we een verdere huurgroei op de korte tot middellange termijn. Deze huurgroei zal het meest voelbaar zijn voor ‘prime’-gebouwen op strategische locaties nabij belangrijke snelwegen, havens en luchthavens, aangezien de concurrentie op deze plekken heviger is dan ooit tevoren. De sterke gebruikersvraag op deze locaties trekt een aanzienlijke belangstelling van beleggers, waardoor de prijzen recordniveaus bereiken.”

Het VK (-19 procent) en Duitsland (-18 procent) lieten een iets zwakker eerste halfjaar zien, door een gebrek aan beschikbaar beleggingsproduct. Zweden (+ 91 procent), Polen (+ 83 procent), Tsjechië (+ 80 procent) en Noorwegen (+ 16 procent) overtroffen allen hun H1-vijfjaarsgemiddelde investeringsvolumes.

De sterke beleggingsvolumes hebben geleid tot yield compressie in de grotere logistieke vastgoedmarkten. Savills stelt in het onderzoeksrapport vast dat de gemiddelde Europese ‘prime’ yields in het eerste halfjaar van 2019 met 20 basispunten zijn gedaald van 4,9 procent naar 4,7 procent, hoewel de yields in de ‘core’-markten over het algemeen stabiel bleven. In de eerste helft van het jaar werd een verdere daling van de yields waargenomen in Praag (-150bps), Stockholm (-30bps) en Madrid (-25 bps).

Mike Barnes van het Europese researchteam van Savills: “De focus voor de tweede helft van het jaar blijft gericht op de ontwikkelingspijplijn van de verschillende steden. Dit is een belangrijke factor voor beleggers in hun risicoafweging tussen landen. Het vooruitzicht op huurgroei in de logistieke hotspots van Europa en de lage inflatie in de eurozone, zijn andere factoren die worden meegenomen in de logistieke yields.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven