CBRE: logistiek vastgoed noteert recordcijfers • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

CBRE: logistiek vastgoed noteert recordcijfers


Nog nooit heeft de logistieke vastgoedsector zo goed geboerd qua volume als in 2021. De sector heeft zijn eigen record uit 2020 alweer doen sneuvelen.

In het jaar dat de druk op Nederland distributieland toenam na forse kritieken op de ‘verdozing’ van Nederland, scoorde logistiek vastgoed beter dan ooit. In 2021 kwam het opnamevolume uit op een recordbedrag van 5,3 miljard euro. De sterke groei van e-commerce is de belangrijkste aanleiding.

Dat blijkt uit de Market Outlook 2022 van CBRE Nederland. In de jaarlijkse Market Outlook publiceert en analyseert CBRE de cijfers over het afgelopen jaar en geeft het een onderbouwde verwachting voor het komend jaar.

Logistieke beleggingsmarkt piekt

De structureel hogere vraag naar e-commerce stuwt de logistieke beleggingsmarkt naar ongekende hoogte. Beleggers blijven in de sector geïnteresseerd, ondanks de steeds scherpere aanvangsrendementen. De verwachte huurgroei door schaarste speelt hierin een belangrijke rol.

“Vanuit vastgoedoogpunt verschuift het commerciële zwaartepunt van het centrum gedeeltelijk naar de stadsrand en perifere logistieke hubs. Vanaf hier maken bezorgers vervolgens de laatste stap naar de consument: de last mile. Deze stadslogistiek brengt nieuwe kansen en uitdagingen met zich mee, met name rondom de leefbaarheid, die ook een rol speelt in de grootschalige logistiek. Een kwalitatief hoogstaande, innovatieve en duurzame logistieke ruimte – en dus een prettige werkomgeving – is een belangrijk wapen in de huidige arbeidskrapte”, aldus Jim Orsel, Head of Industrial & Logistics bij CBRE.

Minder leegstand, huurprijzen omhoog

De vraag naar logistiek vastgoed stijgt harder dan het aanbod, waardoor de leegstand daalt. Aan het eind van 2021 was er nog slechts 1,4 miljoen vierkante meter beschikbaar voor verhuur, wat gelijk staat aan 3,8 procent van de logistieke voorraad. Ter vergelijking: dit was 4,2 procent aan het eind van 2020. Deze daling van beschikbare ruimte stuwt de huurprijzen omhoog, een ontwikkeling die al langer gaande is, met name in de Randstad. Zo kende de regio Utrecht eind 2021 een huurstijging van circa 15 procent van de vierkante meterprijs vergeleken met eind 2018. Ook het aantal nieuw te bouwen complexen neemt af, waardoor de markt nóg krapper wordt.

2022 lichte daling

Hoewel er voldoende bestaand belegginsproduct op de markt komt ziet CBRE door de moeilijkheden rond (her)ontwikkeling een tekort aan nieuw vervaardigd beleggingsproduct ontstaan in 2022. Jim Orsel: “Een nieuw beleggingsrecord ligt volgend jaar dan ook niet voor de hand. CBRE voorspelt in de Market Outlook een lichte daling van het volume, richting een totaal van 4,5 miljard euro. Maar de vraag naar logistiek product blijft hoog: de toenemende concurrentie zal voor blijvende neerwaartse druk op de rendementen zorgen”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven