Ga naar hoofdinhoud

BLOM wil leereffect in heftruckopleiding vergroten


Heftruckopleider BLOM is gestart met een nazorgtraject met als doel aangeleerde vaardigheden en competenties uit de een- of tweedaagse heftruckopleiding langer te behouden. Met het traject wil de landelijke opleider het leereffect vergroten.

Elke heftruckopleiding  wordt tegenwoordig afgesloten met een certificaat dat vijf jaar geldig is. Wie zijn certificaat wil verlengen, zal na vijf jaar een korte herhalingscursus moeten volgen. De praktijk wijst echter uit dat veel kennis en vaardigheden allang voor het verstrijken van die vijf jaar zijn vervlogen. Alleen als heftruckchauffeurs of hun werkgevers continu aandacht aan die kennis en vaardigheden besteden, blijven ze behouden. In de praktijk gebeurt dat volgens BLOM niet of nauwelijks.

Invulling nazorgtraject

BLOM blijft alle deelnemers na afloop van de opleiding volgen en uitdagen met digitale oefeningen, video’s en online testen. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden. Manager Maarten Dullaert denkt dat de nazorg een ‘positieve impact op de veiligheid van zowel de heftruckchauffeur als de werkomgeving’ zal hebben. Het traject wordt afgestemd op de individuele behoefte van de heftruckchauffeurs. Blijkt uit de opleiding of uit de digitale oefeningen dat een chauffeur moeite heeft met bepaalde vaardigheden, dan komen die vaker terug in de aangeboden lesstof.

Modernisering van heftruckopleidingen

Het nazorgtraject past in de modernisering van het opleidingsaanbod dat BLOM afgelopen zomer heeft ingezet. Als onderdeel daarvan is het theoretische gedeelte van heftruckopleiding flink gereduceerd, waardoor meer ruimte is voor interactie op de werkvloer. Daarnaast is het examen gedigitaliseerd, wat het mogelijk maakt om zowel de deelnemers als hun werkgevers sneller en beter inzage te geven in de resultaten.

Achter de schermen wordt ook gewerkt aan de integratie van nieuwe technologieën in het opleidingsaanbod, zoals augmented en virtual reality. Bepaalde vaardigheden kunnen daardoor nog beter worden getraind, bijvoorbeeld het kijkgedrag van chauffeurs. Via smartglasses zoals de HoloLens van Microsoft kunnen chauffeurs in de praktijk op de voet worden gevolgd terwijl ze direct feedback krijgen van een instructeur op afstand.

Beeld: ©BLOM Opleidingen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven