Bedrijven bundelen krachten om logistieke (vastgoed)sector duurzamer te maken • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Bedrijven bundelen krachten om logistieke (vastgoed)sector duurzamer te maken


Een aantal gerenommeerde bedrijven in de logistieke en industriële (vastgoed)sector bundelt de krachten. Ze willen werken aan duurzame oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen die de sector begrenzen.

De sector neemt het heft in eigen hand in de tijd waarin de verdozingsdiscussie flink wordt gevoerd. Dutch Industrial & Logistics Association (Dilas). Zo heet de nieuwste kennis- en netwerkorganisatie. De oprichters willen samen  met de overheid komen tot een ‘duurzame integrale inpassing van logistiek en industrieel vastgoed’  in de ruimtelijke ordening van ons land.

Duurzaamheid

Dilas wil partijen die professioneel actief zijn binnen deze sector ondersteunen en inspireren met kennis over goede ruimtelijke inpassing, klimaatverantwoordelijkheid, schone energie en zorg voor onze natuur. Partijen waar de organisatie op milt zijn: logistiek dienstverleners, producenten, ontwikkelaars, beleggers, gronduitgiftebedrijven en makelaars.

Positieve reacties vanuit de branche

De initiatiefnemers achter Dilas zijn Joffrey Lagaunne (Proptimize) Bas Geijtenbeek (1530 Real Estate) Sander Breugelmans (Prologis) Eelko Brinkhoff (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) en Tim Beckmann (Intospace). Inmiddels hebben zich nog vijftien andere partijen achter dit initiatief geschaard.

Lees ook
Verdozing: NDL directeur pleit voor kwaliteit boven kwantiteit maar bovenal slimmer bouwen

Ontbreken kennis

Tom Runhaar, woordvoerder: “De oprichting van Dilas komt op een goed moment nu er debat dat in Den Haag wordt gevoerd rondom een eventuele ´harde stop´ op distributiecentra. Er is een betere afstemming tussen de sector en de politiek nodig, die zal bijdragen om feiten en perceptie beter van elkaar te scheiden. De urgentie is groot. We merken dat bij overheden nog veel kennis ontbreekt over hoe productie- en logistieke ketens daadwerkelijk functioneren en waar en hoe in deze ketens toegevoegde waarde wordt gecreëerd. Zonder deze kennis is het onmogelijk om verantwoorde keuzes te maken en ondersteunend beleid te vormen.”

Innovatieve projecten

Volgens Runhaar en zijn achterban moet de logistieke sector meer en beter communiceren naar buiten toe over goede initiatieven die er ter over zijn. “Baanbrekende ontwikkelingen en innovaties binnen deze sector relatief onbekend. Terwijl de sector bijvoorbeeld vooroploopt op thema’s als energie en duurzaamheid. Proefprojecten met smart energy hubs, grootschalige energieopwekking en opslag- en laadfaciliteiten voor elektrisch vrachtvervoer bewijzen ook dat distributiecentra een belangrijke rol kunnen spelen in de energietransitie.”

Ruimtelijke kwaliteit door samenwerking

Dilas is ook van mening dat het ruimtelijk beleid in Nederland dringend aan verbetering toe is. Runhaar: “Het schrikbeeld van veel mensen is een kilometerslange aaneenschakeling van grijze dozen langs de snelweg. Logistiek en industrieel vastgoed kan heel goed bijdragen aan een leefbare omgeving en functies als wonen, werken en recreëren kunnen heel goed samengaan. Maar dan moeten de bouwregels over klimaatadaptatie, duurzame energie, biodiversiteit en ruimtelijke inpassing in Nederland scherper en strakker worden. Daar kan Dilas een belangrijke rol in spelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven