Automatisch containers lossen én palletiseren: OMS International bespaart mankracht, tijd en dus geld • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Automatisch containers lossen én palletiseren: OMS International bespaart mankracht, tijd en dus geld


Kosten besparen en medewerkers fysiek ontlasten. OMS International doet het sinds kort beiden door het automatisch containers te lossen én te palletiseren.

Het lossen van containers is fysiek zwaar en met de toenemende personeelstekorten wordt het niet makkelijker daar mensen voor te vinden. Redenen voor OMS International te investeren in een machine die het zware loswerk op zich neemt.

Hoge snelheid containers lossen

De logistiek dienstverlener uit Oosterhout heeft samenwerking met Qimarox een oplossing van Cartonmover geïnstalleerd in combinatie met een palletiseeroplossing van Qimarox. Met deze oplossing worden dozen met hoge snelheid gelost en automatisch op pallets gestapeld.

Ontlasten medewerkers

OMS International lost dagelijks zo’n honderd containers met non-food artikelen lost voor een van de grootste supermarktketens. De logistiek dienstverlener zocht een oplossing om de tweehonderd medewerkers uit Oost-Europa te ontlasten. Via internet kwam Jaroslaw Wiecha, operationeel directeur van OMS, bij Cartonmover terecht. Na een testperiode van een maand was hij overtuigd van het nut en de efficiëntie van het meest populaire model: de ERGO.

Ergonomische voordelen

De Cartonmover Ergo is een mobiele machine met een 900 mm brede transportband en een 2000 mm breed platform dat op en neer kan bewegen. Medewerkers hoeven dus niet meer op de onderste dozen te staan ​​om de bovenste dozen op te halen. Doordat de telescopische riem tot 30 centimeter van de bodem kan worden verlaagd, hoeven ze de onderste kisten nauwelijks meer op te tillen. Dit leidt tot aanzienlijk minder lichamelijke klachten. Iedereen kan dus direct met deze machine aan de slag en tot 1800 dozen per uur verwerken, stelt Tony Groters van Cartonmover.

Automatisch palletiseren van dozen

De Cartonmover Ergo lost echter maar een deel van het probleem op. De dozen na het lossen op pallets worden gestapeld: een handmatig en arbeidsintensief karwei dat tot nu toe ook tot veel lichamelijke klachten leidde. Om dit op te lossen koos Wiecha voor de Qimarox palletizer patroongenerator. Deze oplossing inclusief patroongenerator werkt volledig automatisch. De medewerker hoeft alleen de eerste drie dozen in een 3D-scanner te plaatsen om de afmetingen te bepalen. De onderliggende software berekent automatisch de gemiddelde doosmaat inclusief toleranties. Als de doosmaat bekend is wordt het bijbehorende stapelpatroon opgeroepen. Is de doosmaat nog niet bekend,  genereert de software een aantal nieuwe stapelpatronen, waaruit de medewerker er één kan selecteren. Na de selectie wordt het patroon automatisch vertaald naar instructies voor de machine.”

Meld je nu aan voor onze gratis nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van al het nieuws over interne logistiek

Aanmelden

70 procent doosformaten

OMS is het eerste bedrijf dat de patroongenerator toepast. Hieraan ging een uitgebreide test vooraf. Cartonmover stuurde eerst een bestand van 8.000 doosformaten van OMS naar Qimarox, waarvan 70 procent automatisch kon worden gestapeld met behulp van de patroongenerator. “Vervolgens hebben we een paar testpallets met verschillende doosformaten naar het democentrum van Qimarox in Harderwijk gestuurd. Deze konden inderdaad zonder problemen worden verwerkt. Dat was voldoende bewijs om de patroongenerator in gebruik te nemen”, leggen Wiecha en Groters uit.

Installatie

De Qimarox Highrunner HR9 is geïnstalleerd op een vaste locatie in het magazijn van OMS International. De dozen worden aangevoerd via rollenbanen en kettingbanen van Roltrax, die ook de geïntegreerde palletwikkelaar en het lege palletbufferstation leverde. Flexibele harmonicabanden van Cartonmover verbinden deze statische opstelling met de mobiele Cartonmover ERGO. De bekabeling, besturing en het terreinbeheer is in handen van DH Automation. “Alle machines worden in Nederland gebouwd, aldus Groters, die met zijn bedrijf als hoofdaannemer optrad.

24 uur per dag, 5 dagen per week

Inmiddels draait de Cartonmover Ergo in combinatie met de Qimarox Highrunner HR9 24 uur per dag, 5 dagen per week. OMS kan nu 10.000 dozen per dag verwerken.
Op de vragen van Warehouse Totaal hoeveel mensen OMS hier voor nodig heeft en hoeveel mensen ze besparen, moet nog antwoord komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven