Ga naar hoofdinhoud

Auto ID event over Internet of Things


Voor sommige partijen in de logistiek en industrie is Internet of Things geen toekomstmuziek. Het omzetten van een online bestelling naar het leveren van het pakketje op dezelfde dag, is voor Wehkamp vanzelfsprekend sinds het grootste geautomatiseerde distributiecentrum ter wereld aan het werk is gezet. De identificatie van alle objecten door Auto ID technologie biedt controle over de goederen en levert met goede automatisering grote voordelen in het logistieke proces.

CaptureTech demonstreert Auto-ID op LogisticaTijdens het Auto ID event op 8 maart 2016 worden meer voorbeelden getoond. Rijkswaterstaat kan door RFID technologie de bijna 700 voertuigen, die ingezet worden voor gladheid bestrijding, exact volgen om de urenverantwoording accuraat te maken. Voor de coördinatie van het strooien van zout over het wegennet is de informatie ook onontbeerlijk. Jumbo Supermarkten gebruikt Auto ID technologie voor de identificatie van de ladingdragers en de informatieverstrekking aan gebruikers en eigenaren.

Het internet der dingen, smart industry, Industry 4.0, smart grid of smart factory is mogelijk dankzij de identificatie van objecten en de connectiviteit met toevoeging van automatisering.

Basiskennis van bijvoorbeeld RFID wordt door één van de exposanten, SICK, aangehaald op hun site: ‘Radio Frequency Identification, identificatie met radiogolven, is een technologie om op afstand informatie op te slaan en te lezen van zogenaamde ‘RFID-tags’. Deze tags bevinden zich op of in objecten.
De RFID-tags kunnen ‘actief’ of ‘passief’ zijn. Actieve RFID-tags voeden zich met een batterij en kunnen worden gelezen en geschreven met een ‘remote transceiver’ die via een antenne radiogolven zendt en ontvangt. Passieve RFID-tags hebben geen eigen energiebron en zenden een antwoord door het omzetten van de energie van de radiogolven.’

De identificatie kan ook via barcodes, chipkaarten of biometrie. In ieder geval is er hardware gewenst, om de objecten uniek te identificeren en te verbinden. Daarnaast zullen de faciliteiten mogelijk gemaakt moeten worden door engineers van de gebruiker en bijvoorbeeld een installateur, om het proces toegankelijk te maken. In het voorbeeld van Rijkswaterstaat is er extra hardware nodig, die vaststelt dat een voertuig vertrekt uit een loods en weer aankomt in een loods. Waarschijnlijk is er ook hardware om vast te stellen waar het voertuig rijdt. Daarna ben je er niet alleen met hardware.
De IT engineers maken zowel de koppelingen naar de SAP of ERP lagen en binnen industriële toepassingen zullen system integratoren zorgen voor de koppelingen tussen componenten en systemen, maar ook voor de logica in het proces. De deskundigheid is divers en er zijn meerdere partners nodig, om dit soort systemen in de lucht te krijgen. Daarvoor wordt een bijeenkomst als het Auto-ID event georganiseerd. Deze typische deskundigheid verkrijg je door het juiste netwerk bij elkaar te brengen (niet op internet).
Modewoorden, zoals ‘the Internet of Things’ en Industry 4.0, suggereren dat het nieuw en revolutionair is. De voordelen zijn al een tijdje te verkrijgen en daardoor kan Wehkamp een modern distributiecentrum bouwen. Er zijn natuurlijk al langer voorbeelden met bagage afhandeling op vliegvelden, de logistiek bij Flora Holland en allerlei soorten skipassen.

Wat zijn dan de voordelen voor de industrie en de logistiek? In de basis biedt Auto ID controle over goederen in de processen. Dat levert efficiency, nauwkeurigheid en effectiviteit op. Bij Jumbo Supermarkten weet men waar de ladingdragers zijn. Er zullen minder dragers zomaar kwijtraken en de administratie verloopt automatisch. In een fabriek kunnen de grondstoffen samengesteld worden voor het geautomatiseerd verlopen van orders door een gestandaardiseerd proces. Massaproductie komt dan samen met flexibiliteit. De vruchten van de technologie kunnen alleen geplukt worden met deskundigheid. De betrokkenen van het Auto ID event bieden toegang tot dat netwerk.

Het volledige seminarprogramma kunt u hier vinden. Logistieke partijen, industriële eindgebruikers, system integrators en machinebouwers kunnen zich via deze link gratis aanmelden voor een bezoek aan het Auto ID event.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven