Ga naar hoofdinhoud

5 tips om te verduurzamen in het magazijn


Een duurzaam magazijn is een magazijn dat zodanig opereert dat het zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu. Dit wordt ook wel sustainable warehousing genoemd. Er worden verschillende strategieën en technologieën gebruikt om zowel energieverbruik als afval te verminderen. Een duurzaam magazijn is niet alleen goed voor het milieu, maar ook een manier om minder grondstoffen en afval te verspillen. Je kunt hiervoor een digitale checklijst gebruiken, zodat iedereen weet hoe ze kunnen verduurzamen. Laten we eens kijken naar 5 tips om te verduurzamen in het magazijn.

Efficiënt energiegebruik

Dit is vaak het eerste om mee aan de slag te gaan. Er zijn manieren om efficiënter gebruik te maken van energie. Maak daarom meer gebruik van daglicht en kies voor zonnepanelen en LED verlichting. Er zijn tegenwoordig ook systemen waarmee machines automatisch worden uitgeschakeld als ze niet in gebruik zijn. Hierdoor verbruik je minder energie en ben je dus ook minder afhankelijk van fossiele grondstoffen.

Kijk naar de lay-out

Kijk ook eens goed naar de indeling van je magazijn als je wilt dat het efficiënter en veiliger wordt. Er zijn verschillende “slimme” lay-outs, zoals een U-vorm, I-vorm, of L-vorm. Op deze manier kun je producten sneller verwerken en tevens alle middelen beter gebruiken. Het is een manier om je magazijn milieuvriendelijker te maken.

Automatisering

Aan de hand van automatisering kunnen medewerkers zich bezighouden met meer diverse taken dan alleen maar repetitieve klusjes. Er zijn verschillende vormen van magazijnautomatisering beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan AGV’s (Automatisch Geleide Voertuigen) en technologieën voor Goods-to-Person. Elk van deze systemen zijn ingericht op specifieke problemen in het magazijn op te lossen. Het is een manier om de productiviteit te verbeteren en milieuvriendelijker bezig te zijn.

Duurzame klimatisering

We weten allemaal dat verwarming, ventilatie en airconditioning een aanzienlijke hoeveelheid energie verbruiken. Denk hierbij vooral aan die grote koel- en vriescellen. Het is daarom een goed idee om het magazijn te bouwen met isolerende materialen zoals sandwichpanelen. Deze minimaliseren de temperatuuroverdracht met de buitenlucht. Zo kun je je producten in goede staat houden en tegelijkertijd besparen op energiekosten

Verminderen, hergebruiken en recyclen

Duurzame magazijnen verminderen, hergebruiken en recyclen verschillende materialen. Het doel is om zo min mogelijk materialen te verspillen en om zoveel mogelijk te recyclen. Hierbij hoort ook het sorteren en recyclen van afval, zoals verpakkingen, papier en glas. Duurzame magazijnen letten niet alleen op plastic, maar ook op andere materialen. Minder afval en het hergebruiken van spullen kan de schade aan het milieu door logistiek zo klein mogelijk houden. Wil jij ook verduurzamen in het magazijn? Begin dan met deze tips!

Dit is een gesponsord bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven