Ga naar hoofdinhoud

Zo blijf je de stijgende personeelskosten in het warehouse de baas


Personeelskosten zijn in de meeste gevallen verreweg de hoogste kosten binnen warehousing. Een verhoging van 10% voor medewerkers met minimumloon (zo’n 10-12% van de banen in de logistiek) hakt er dan flink in. Alexander van Weelden van Avegos Logistics geeft tips en tricks om de stijgende personeelskosten op te vangen.

Van oudsher zijn de tarieven binnen warehousing laag, waarbij de omzet per order centenwerk kan zijn. De redding om toch winstgevend te zijn is door volume. Door veel volume te processen heb je als dienstverlener schaalvoordeel, kun je efficiency behalen en hierop marge pakken.

Maar hogere kosten brengen, zeker 10 procent verhoging minimumloon in 2023, over het algemeen financiële beperkingen met zich mee. Dat klinkt negatief, maar kan ook innovatie en een uitbreiding van het dienstenpakket met zich meebrengen. Hierdoor zijn er grofweg twee mogelijkheden om stijgende kosten de baas te blijven: word efficiënter en bespaar op personeelskosten, of genereer extra omzet.

Kostenbesparend zijn op korte termijn: verbeter je magazijn

Met de gebeurtenissen van onstabiele geopolitieke kwesties, inflatie, en zaken zoals Covid-19, is het noodzaak om de continuïteit van je bedrijf voor de lange termijn structureel te verbeteren. Dat kost tijd en investeren, dus is het soms beter om op relatief korte termijn grote slagen te maken.

Maar begin niet lukraak met verbeteren, want voor je het weet stop je veel tijd in een minieme besparingen die geen zoden aan de dijk zetten. Neem een stap terug en laat in de eerste plaats ratio het werk doen.

Start pragmatisch

Wat valt je op in je warehouse? Doe afstand van de dagdagelijkse zaken en let op bewegingen in je magazijn. Stel jezelf vragen zoals ‘wie communiceert met wie?’, ‘waar is de meeste beweging?’ en ‘heerst er rust in mijn operatie?’ Neem een externe partij onder de arm voor een onafhankelijke blik, die niet blind is voor je bedrijfsgewoontes.

Begin met je eigen processen

Bij het vergroten van efficiency is het uiteindelijke doel om over de gehele linie de productiviteit te verhogen. In het mooiste geval: méér doen met minder.

Meld je nu aan voor onze gratis nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van al het nieuws over interne logistiek

Aanmelden

De werkzaamheden waar je eigenaar van bent, en dus zelf de meeste directe invloed op hebt, zijn je interne processen. Nog beter afgekaderd: de processen binnen de muren van je eigen warehouse. De belangrijkste zaken waar je kan verbeteren, richten zich voornamelijk op productiviteit en snelheid.

Premium artikel

Je wilt een   Premium   artikel lezen.

  • Log in als abonnee
  • Abonneer om direct onbeperkt   Premium   artikelen te lezen

Onbeperkt   Premium   artikelen lezen voor €3,62 per maand

– Onbeperkt   Premium   artikelen lezen op warehousetotaal.nl

– Alle edities van Warehouse Totaal digitaal lezen voor € 12,12 per maand

Direct abonneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven