Ga naar hoofdinhoud

Reshoring legt nog meer druk op personeelsbeleid


Schaalvoordeel halen, maar dan dicht bij huis. Reshoring gebeurt steeds vaker en wordt mede veroorzaakt door oplopende onzekerheden, complexere ketens en onstabiele politieke situaties. Met toenemende reshoring komen de uitdagingen: ten eerste op personeelsgebied betoogt Alexander van Weelden van Avegos Logistics.

Een gevolg van reshoring, dat flink wint aan populariteit, is bijvoorbeeld een directe behoefte aan personeel. De verwachting is dat de vraag naar warehousecapaciteit en personeel oploopt en het aanbod achterblijft. Met het laagste werkloosheidscijfer in jaren (in 2022 ongeveer 3.7%) en de verwachting dat dit nog aanhoudt, zet reshoring extra druk op de zoektocht naar personeel.

Hogere verantwoordelijkheid voor medewerkers

Als bedrijf meer werk verzetten kan op twee manieren: opschalen in personeel, of per persoon productiever worden. Het vinden van personeel kan maanden duren, en voordat ze volledig ingewerkt zijn, ben je al snel een jaar verder. De ‘baan voor het leven’-tijdperk is voorbij, want de nieuwe generatie werknemers heeft heel andere prioriteiten dan voorheen.

Met een laag werkloosheidscijfer en concurrentie van start-ups, multinationals en het feit dat jonge mensen hun eigen carrièrepad willen creëren), moet je als bedrijf van goeden huize komen. 

Zie ook
Reshoring en automatisering zorgen voor blijvende veranderingen in de logistiek

Voor de korte en middellange termijn betekent het voor veel bedrijven dus: efficiënter worden om de output per persoon te verhogen.

Dat heeft tot gevolg dat processen, systemen en medewerkers beter op elkaar afgestemd moeten zijn. Er zijn namelijk minder hand-overs en minder overlappende verantwoordelijkheden. Anders verwoord: er wordt meer gevraagd van het personeel.

En juist dit personeel is moeilijk te vinden én te behouden. Daarnaast worden banen in de logistiek en warehousing verhoudingsgewijs ook laag betaald. Werk aan de winkel voor warehouse- en sitemanagers.

Verantwoorde reshoring

Met reshoring is niet alleen personeel een hekel punt. Discussies rondom stikstof maken ook het vinden van geschikte ruimte een uitdaging. Maar om re-shoring ook kostentechnisch te kunnen verantwoorden, wordt naarstig gezocht naar mogelijkheden om efficiency te behalen. Deze zoektocht wordt aangewakkerd, en gevoed, door nieuwe innovaties, waaronder het ontstaan van platformen voor het samenbrengen van vraag en aanbod zoals Stockspots van Remko Been: “De gemiddelde volumes van aanvragen zijn gestegen van 3.000 pallets naar 10.000 pallets per plaatsing, terwijl de gemiddelde retailer, producent, handelaar etc. niet eens kan aangeven hoeveel ruimte hij de komende 2 jaar nodig heeft.”

Lees ook de blog van Jack van der Veen
Reshoring is geen eenvoudige oplossing voor huidige ketenproblemen

Op het gebied van personeel brengen dit soort fluctuaties veel uitdagingen met zich mee. In korte tijd op- en afschalen van personeel is niet simpelweg vraag en aanbod. Personeel is veeleisend op gebieden zoals duurzaamheid, gepersonaliseerde carrièrepaden en het maken van impact op -het liefst- een zo groot mogelijke omgeving.

Informeren, informeren, informeren

Voordat het allemaal zover is, vinden medewerkers het belangrijk geïnformeerd te worden. Wat er komen gaat, welke afwegingen worden genomen en welke wegen worden ingeslagen.

Het blijft een grote uitdaging om personeel uit te leggen dat er geen €250 salarisopslag per maand gegeven wordt, maar er wel €3 miljoen wordt geïnvesteerd in een opslagsysteem. Dan kan het ook nog zijn dat medewerkers er niet mee kunnen werken, door onvoldoende training of uitleg.

Een hogere output en meer verantwoordelijkheid mag -in alle redelijkheid, voor een bepaalde termijn- best gevraagd worden van medewerkers. Als zij weten worden betrokken, geïnformeerd en worden beloond.

Wat is redelijk en verantwoord? Dat is aan managers en directors. Een tip: je personeel heeft vast goede inzichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven