Ga naar hoofdinhoud

Reshoring rukt op: 20 procent wil productie terughalen uit Azië


Meer dan 60 procent van de Europese en Amerikaanse bedrijven verwacht de komende 3 jaar een deel van hun Azië-productie terug te brengen naar Europa en de VS. Daarbij gaat het merendeels om beperkte volumes en vooral kritische componenten/producten.

Reshoring ook wel nearshoring genoemd raakt steeds verder in zwang. Eén op de vijf verwacht zelfs het merendeel van de productie terug te halen uit China en Azië.

Nederland kan profiteren

Voor Europa zijn Centraal- en Oost-Europa favoriet als nieuwe productielocatie, met name landen als Tsjechië, Polen en Hongarije. Maar ook Duitsland, Nederland en België worden als serieuze optie overwogen. Voor productie die terugkeert naar Noord-Amerika zijn de Verenigde Staten zelf de favoriete locatie, gevolgd door Mexico.

Lees ook de blog van Jack van der Veen
Reshoring is geen eenvoudige oplossing voor huidige ketenproblemen

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van Buck Consultants International naar ‘Global Reshoring & Footprint Strategy’ in samenwerking met Supply Chain Media.

Supply chain-leidinggevenden van 125 bedrijven participeerden in het onderzoek (70 van Europese origine, 40 uit de VS, 15 uit Azië), met name werkzaam in de farma en medische technologie, machinebouw, automobielindustrie en consumentenproducten.

Reshoring

“De onderzoeksresultaten laten duidelijk zien dat reshoring hoog op de agenda van het topmanagement van internationale bedrijven staat. De vele verstoringen in toeleverings- en logistieke ketens in de afgelopen twee jaren – variërend van de impact van corona, gebrek aan componenten tot aan torenhoge kosten voor zeevracht – zorgen ervoor dat bedrijven hun netwerk van fabrieken en distributiecentra grondig herzien.

Lees ook
Reshoring en automatisering zorgen voor blijvende veranderingen in de logistiek

Zestig procent verwacht de komende drie jaren een deel van hun productie, die nu nog in China en Azië staat, terug te halen naar Europa en de VS. Wendbaarheid en flexibiliteit krijgen een hogere prioriteit dan lage kosten”, concludeert Patrick Haex, managing partner Global Supply Chain Solutions bij Buck Consultants International.

Barrières

Toch gaat het proces van re-shoring naar Europa langzaam, omdat hoge barrières moeten worden overwonnen, zo legt René Buck, directeur Buck Consultants International, uit. “Hoge operationele kosten in Europa en de VS door beperkte schaalgrootte én de afwezigheid van grote en brede toeleveranciersnetwerken zijn de belangrijkste barrières. Dat zien we in onze adviespraktijk elke dag. Een besluit tot re-shoring is echt ingrijpend voor een bedrijf en vraagt om zorgvuldige afwegingen.”

Strategie

Veel bedrijven schakelen de komende drie jaren over op integrale wereldwijde supply chain planning en minder een oplossing per land, zo verwacht Martijn Lofvers, directeur van Supply Chain Media.

Automatisering

Automatisering en robotisering kunnen zich de komende jaren in een grote belangstelling verheugen, zo verwachten de geïnterviewde bedrijven, met name vanwege beperking van de productiekosten en gebrek aan personeel. Hoog-geautomatiseerde productieprocessen groeien van 18% in 2021 tot 47% in 2024, in distributiecentra van 3% naar 27%, zo blijkt uit het onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven