De cijfers laten het jaar na jaar zien: aanrijdingen met heftrucks staan hoog in de ongevallenranglijst. Reden te meer om hier aandacht voor te blijven vragen. Altijd, overal en dus ook op deze plek. Want elke aanrijding is er één te veel meent Jan Hommes
Veiligheid is van en voor iedereen
Dat gaat iedereen in het magazijn aan. Dus ook degenen die niet op een truck rijden: de orderpickers, assemblagemedewerkers, inpakkers, teamleiders… Zij hebben hun eigen verantwoordelijkheid: opletten en de veiligheids- en verkeersregels in acht nemen (en anderen daar op wijzen als zij dat niet doen). Ook in hun eigen belang: ze zijn immers kwetsbaarder.
Maar primair ligt de bal natuurlijk bij de bestuurder van een heftruck of reachtruck. Het spreekt vanzelf dat hij of zij in staat moet zijn om de machine te bedienen en die veilig in te zetten. Dat begint met een goede opleiding (en het welbekende heftruckcertificaat), maar je moet ook weten hoe het magazijn in elkaar zit, wat de spelregels zijn en waar de hotspots zich bevinden.
Check de heftruck… en jezelf!
Daarbij hoort ook de last minute check. Doe aan het begin van de shift standaard die controle op vitale punten: is de machine in orde, kun je er veilig mee aan de slag? Dat geldt trouwens ook voor de bestuurder zelf: ben je vandaag in staat je werk goed en veilig te doen? Als je je niet goed voelt, ziek bent, andere dingen aan je hoofd hebt… Wees eerlijk, meld het aan je leidinggevende. Er is altijd een oplossing. Vooraf tenminste, achteraf niet meer.

Uit ongevalsanalyses blijkt namelijk dat concentratieverlies (door privéproblemen, ruzie op het werk of ziekte bijvoorbeeld) een veel voorkomend issue van bedrijfsongevallen is. Ik weet: zelf maak ik ook eerder fouten als ik me niet 100 procent voel, niet voldoende geconcentreerd ben.
Maar op kantoor zijn de gevolgen daarvan minder desastreus. Al beken ik wel dat ik flink baal als ik te snel op verzenden klik en een mailtje naar een verkeerde persoon stuur.
Minder snel = tijd winnen
Vergissen is menselijk, maar sommige zaken heb je zelf in de hand. De rijsnelheid bijvoorbeeld. Te hard rijden vergroot de kans op ongelukken aanzienlijk. Ook dat blijkt uit de ongevallenstatistieken. Zowel op de weg als in het magazijn. Bovendien is de impact beduidend groter: meer schade. Aan goederen en mensen. Met snelheidsbeperkingen wordt het dus aantoonbaar veiliger in de logistieke omgeving.
Wie denkt dat minder snel rijden betekent dat het werk ook minder snel gaat, heeft het mis. Integendeel: per saldo win je juist tijd. Want je hebt minder aanrijdingen en oponthoud. En als extra voordeel werkt die aangepaste rijsnelheid bij aan het veiligheidsbewustzijn: of je nu op een heftruck rijdt of niet, iedereen beseft dat er serieus werk wordt gemaakt van hún veiligheid… en zal daar zelf dan ook een bijdrage aan willen leveren.