Ga naar hoofdinhoud

Heftruckcertificaat: niet verplicht, wél onmisbaar


Is het heftruckcertificaat verplicht? Die vraag wordt me nog geregeld gesteld? Het formele antwoord daarop is: nee. Maar wat wél verplicht is, is dat mensen die gevaarlijke machines bedienen daar voldoende instructie hebben gekregen. Dat schrijft de Arbowet namelijk voor.

(Geen) discussie

Maar wat is dan ‘voldoende’? Dat begrip laat ruimte voor discussie. Aan die discussie kun je als werkgever eenvoudig een eind maken… Door ervoor te zorgen dat iedereen die met een heftruck of ander voertuig of hulpmiddel voor intern transport werkt, zo’n certificaat te laten behalen. En vervolgens uitleg te geven over wat werken met een heftruck specifiek in jullie magazijn betekent.

Je moet als berijder de theoretische kennis van de heftruck hebben, weten hoe de machine werkt en die goed kunnen bedienen. Maar alleen met de juiste begeleiding kan hij praktijkervaring opdoen. Gun hem die tijd dan ook. Iedereen die een gewoon rijbewijs heeft, weet maar al te goed dat niemand na één les al examen kan doen, laat staan veilig aan het verkeer kan deelnemen.

Inspectie SZW op de stoep

Het heftruckcertificaat maakt het werken in het magazijn in de eerste plaats een stuk veiliger. Doet zich onverhoopt toch een keer een ernstig incident voor en staat de Inspectie SZW op de stoep, dan kun je met een certificaat van BMWT-Train aantonen dat je op z’n minst aan de wettelijke eisen hebt voldaan en dat het theoretische deel en de praktijkvaardigheden getoetst zijn. Het spannende is immers dat de inspectie pas achteraf beoordeelt of de instructie voldoende is geweest. 

Welk certificaat voor welke truck?

Als je nieuwe medewerkers aanneemt, controleer je uiteraard óf ze een certificaat hebben, maar ook voor welk type truck dat geldt. Als je op een heftruck mag rijden, wil dat niet zeggen dat je alle voertuigen voor interne logistiek mag en kunt bedienen. Een reachtruck is echt wel even wat anders.

Zijn die papieren prima in orde, maak de nieuwe collega dan wegwijs in je bedrijf. Wat zijn de spelregels, hoe zit het met voorrang, waar zijn de risico-hotspots… Ik ken bedrijven waar een ervaren rot standaard de eerste twee uur achter de nieuwkomer aanrijdt, om te beoordelen of zijn rijgedrag passend en veilig is voordat ze hem ‘loslaten’ in hun magazijn.

Niet genoeg

Het certificaat is vijf jaar geldig. Een tijdige herhalingscursus is voor veel bedrijven niet genoeg. Die kiezen voor permanente ontwikkeling en educatie. Vaardigheden en veiligheidsbewustzijn zijn niet iets voor eens in de vijf jaar. Zij zijn er elke dag mee bezig, bijvoorbeeld tijdens toolbox meetings en als een nieuwe ploeg start. Ze kaarten onveilig gedrag aan, maken dat bespreekbaar.

Ook bij de andere collega’s, zoals de orderpickers. Ook zij moeten zich bewust zijn van de risico’s in een omgeving waar heftrucks rondrijden – en zich daarnaar gedragen. Zo laat je meteen zien dat je als bedrijf veiligheid serieus neemt. Op die manier krijg je iedereen mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven