Ga naar hoofdinhoud

211 ongevallen in logistiek, 17 doden: ‘Dat is veel te veel’


Als kennispartner van WT Live sprak Jan Hommes van BMWT over veiligheid in distributiecentra en magazijnen. Samen met hoofdredacteur Martijn Reintjes namen zij de onveilige situaties door en bespraken ze wat te doen om deze situaties te voorkomen. 

2019 noteerde 211 ongevallen waar 17 doden vielen. Daarnaast zijn er 1700 heftruckongevallen voorgevallen. “Als je de cijfers even op je in laat werken, weet je dat dat veel te veel is”, aldus Hommes. 

De logistieke sector is in de afgelopen 10, 15 jaar ontzettend gegroeid. “Dat relativeert die aantallen wel afgezet tegen het volume wat er dagelijks doorheen gaat.”

Meer onderzoek nodig

Volgens Hommes is er desondanks meer onderzoek nodig naar bedrijfsongevallen. “Je ziet dat er veel aanrijdingen zijn. Wat je ook ziet, zijn veel beknellingen en dingen die misgaan bij handelingen.”

Reintjes: “Juist als het iets anders gaat dan normaal, gebeuren die ongelukken.”

Bruikbare tips

Juist in de situaties waar het net goed gaat, kan het de volgende keer fout gaan. Daar zit de onveiligheid. Het is misschien lastig om deze situaties te vermijden, maar Hommes draagt hier tijdens het studiogesprek oplossingen voor aan. Zoals: het terugbrengen van de snelheid van heftrucks of in gesprek gaan met werknemers.

Het gehele interview met Jan Hommes van BMWT zien? Of weten hoe je een veiligheidscultuur kunt creëren? Kijk de sessie van WT LIVE dan hieronder terug:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven