Ga naar hoofdinhoud

Heeft man-to-goods zijn langste tijd gehad?


Bedrijven kiezen er steeds vaker voor om hun magazijnen te mechaniseren. Dat kan betekenen dat de orderpicker minder taken krijgt of zelfs verdwijnt. De vraag is dan ook of man-to-goods zijn langste tijd heeft gehad.

Bij man-to-goods moeten medewerkers zelf langs de picklocaties rijden om de orders te verzamelen, maar hoe effectief is dat nog? Is het voor bedrijven niet verstandiger om over te stappen op goods-to-man, waarbij de goederen via stellingbedieningsapparaten en transportbanden naar de medewerker toe komen? Drie leveranciers (Jungheinrich, Motraclinde en Still) aan het woord.

Data analyseren

Als een bedrijf overweegt om te mechaniseren, moet die eerst alle beschikbare data goed analyseren. Dat zegt Niels de Rooij, logistiek adviseur bij heftruckleverancier MotracLinde. “Hoe ziet de werkdruk eruit? Hoe komen de goederen binnen en hoe gaan ze er weer uit? Als je gaat mechaniseren, is het van belang de benodigde capaciteit te bepalen en daar het systeem op af te stellen.”

Investeert een bedrijf in goods-to-man, dan moet men in de ogen van de Rooij zeker weten dat er op de langere termijn met dezelfde werkdruk en goederen gewerkt wordt. “Logistiek dienstverleners hebben vaak verschillende klanten en contracten van beperkte duur. Daardoor is het lastig te voorspellen hoe de toekomst eruit zal zien.”

Het volledige verhaal over man-to-goods is te lezen in de jongste editie van Warehouse Totaal. Dit nummer is ook online in te zien.

Businesscase

Thomas Oomen, projectmanager automatische systemen bij Jungheinrich, hamert op het belang van het hebben van een businesscase. “Zijn er groeiende kosten of ontstaat er een gebrek aan ruimte of mensen die de noodzaak tot automatiseren creëren? En is er dan een businesscase voor die investering? Verdient de investering zich terug binnen een gestelde termijn?”

Bedrijven moeten tijdig een antwoord zien te vinden op dergelijke vragen, aldus Oomen. Stijn Kusseneers knikt: “Over het algemeen kunnen we stellen dat automatisering zorgt voor een daling van de operationele kosten, maar daar tegenover staan wel investeringskosten.” Kusseneers is consultant intralogistic solutions advanced applications bij Still, dat vorkheftrucks, magazijntechniek en stapelaars levert.

V.l.n.r: Thomas Oomen, Niels de Rooij en Stijn Kusseneers.

Kusseneers voegt eraan toe dat het niet zozeer gaat om het kiezen tussen man-to-goods en goods-to-man. “Enerzijds zijn er legio gemechaniseerde toepassingen ter ondersteuning van he man-to-goods-concept. Anderzijds is er zoveel diversiteit aan mechanisatie dat deze niet meer onder één noemer geschaard kan worden. Ik houd het liever bij de graad van automatisering.”

Pick-to-light

Bij automatisering van man-to-goods kan vervolgens Kusseneers gedacht worden aan pick-to-light. Dat is een verzamelsysteem waarbij orderpickers op een display in één oogopslag kunnen zien wat de juiste picklocaties en het aantal te verzamelen stuks zijn. De picker wordt optisch gestuurd.
Pick-to-light wordt vooral gebruikt bij het orderpicken van kleingoed in doorrolstellingen of legborden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven