Tweede Kamer wil meer regie op bouw distributiecentra; verbod nieuwbouw van de baan • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Tweede Kamer wil meer regie op bouw distributiecentra; verbod nieuwbouw van de baan


Er moet meer regie komen op de bouw van grote distributiecentra. Dit moet verdozing en ‘verrommeling’ van het landschap tegengaan.

De regering moet meer doen om verdozing en ‘verrommeling’ tegen te gaan. Dat vindt een ruime meerderheid van de tweede Kamer die dinsdag voor de motie stemde van Kamerleden Van Esch (Partij voor de Dieren) en Simons (BIJ1).

Lees ook
Zo wil Brabant ‘ongewenste’ verdozing door distributiecentra tegengaan

Regelgeving

De Kamerleden Van Esch en Simon verzochten de regering bij motie om meer landelijke regie uit te voeren om verdozing tegen te gaan. Ze willen regelgeving die leidt tot efficiënter gebruik van bestaande ‘blokkendozen’ en vermindering van nieuwe (solitaire) ‘blokkendozen.’  De Omgevingsvisie *(NOVI) biedt volgens hen onvoldoende zekerheid.

De motie werd ruim aangenomen, 138 Kamerleden stemden voor. Een verbod op de bouw grote distributiecentra, dat eerder nog werd geopperd, is van de baan.

VNO-NCW en MKB-Nederland laten in een reactie blij te zijn met de steun van de Tweede Kamer voor meer regie van de overheid op de bouw van data- en distributiecentra. Die visie sluit goed aan bij het perspectief van VNO-NCW en MKB-Nederland, aldus beide organisaties.

Vervolgproces

De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, zal nu met provincies gaan onderzoeken hoe het Rijk meer regie kan gaan voeren. Daarbij kijkt de minister uitdrukkelijk naar de Ladder voor Duurzame verstedelijking (een instrument voor efficiënt ruimtegebruik) voor niet-wonenfuncties en (her)inrichting van bedrijventerreinen. Bij de actualisatie van de nationale omgevingsvisie zal de minister hierop terugkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven