Ga naar hoofdinhoud

Nederland wereldkampioen verbondenheid


Nederland is het best verbonden land ter wereld. Met name de gunstige ligging  en Rotterdamse haven spelen een belangrijke rol bij de uitverkiezing.

In de DHL Global Connectedness Index van dit jaar staat Nederland op de 1e plaats van 171 economieën, op basis van gegevens uit 2021. Dit is dezelfde plaats als in 2019, maar in 2020 lag Nederland even achter op Singapore. De totale score van Nederland, die het absolute niveau van verbondenheid meet, is de afgelopen twee jaar met 2 punten gedaald (op een schaal van 0 tot 100).

Deelgebieden

De DHL Global Connectedness Index bestaat uit vier ‘pijlers’ die de diepte en breedte van handels-, kapitaal-, informatie- en mensenstromen meten. Nederland staat 2e op de handelspijler (van de 171 landen), 7e op de kapitaalpijler (van de 67 landen), 2e op de informatiepijler (van de 159 landen) en 9e op de mensenpijler (van de 110 landen). Wat de afzonderlijke soorten stromen betreft, onderscheidt Nederland zich door de breedte van zijn kapitaalstromen: de eerste plaats voor de breedte van zijn directe buitenlandse investeringen (zowel inkomend als uitgaand), de vierde plaats voor de breedte van zijn directe buitenlandse investeringen (zowel inkomend als uitgaand) en de tweede plaats voor de breedte van zijn uitgaande aandelenportefeuille.

Sterke punten

Nederland bevindt zich in een goede positie om een wereldleider te zijn: het ligt in de meest verbonden regio, Europa; het heeft een matige bevolking; het heeft een hoog BBP per hoofd van de bevolking; en het heeft een uitstekende toegang tot de zee. Wanneer rekening wordt gehouden met deze structurele voordelen, presteert Nederland nog steeds beter dan onze voorspellingen voor zowel de diepte- als de breedtedimensie van de index.

Dit gezegd zijnde, is de dominantie van Nederland de laatste jaren veel meer betwist, voornamelijk als gevolg van veranderingen in het internationale belastingbeleid. Nadat Nederland in 2020 achterop is geraakt bij Singapore, heeft het in 2021 weer wat terrein teruggewonnen.

Breedte diepte verklaring

Een land is pas mondiaal verbonden als het zowel grote internationale stromen heeft in verhouding tot de omvang van zijn binnenlandse economie (wat DHL “diepte” noemt) als zijn internationale stromen mondiaal zijn gespreid in plaats van beperkt gericht (wat DHL “breedte” noemt). Nederland staat op de 12e plaats op diepte (4 plaatsen lager dan in 2019) en op de 3e plaats op breedte (ongewijzigd ten opzichte van 2019).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven