De Consumentenbond heeft 850 malafide webwinkels offline laten halen, meldt RTL Z. De webwinkeliers zeggen dure merkkleding te verkopen met hoge kortingen, maar in werkelijkheid zijn het namaakartikelen of bestellingen die nooit afgeleverd worden.
De Consumentenbond onderzocht duizenden webwinkels die claimden luxe producten te verkopen voor lage prijzen. In veel gevallen maken deze winkels gebruik van bestaande domeinnamen die niet meer gebruikt worden. Het voordeel voor de fraudeurs achter deze webshops is dat het webadres al bekend is bij Google en dus hoger in de zoekresultaten terecht komt.
2000 verdachte shops
De Consumentenbond heeft een lijst opgesteld met 2000 verdachte sites, die door vier hostingpartijen waren aangemeld. Twee hostingbedrijven, het Duitse 1API en Openprovider, het Nederlandse bedrijf achter Registrar.eu, haalden 850 sites offline die bij hen geregistreerd stonden. Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) overlegt met Indiase en Amerikaanse partijen om ook de resterende sites op de lijst uit te schakelen.
“Valse webshops voor de feestdagen worden vaak in september al klaargezet, zien we. Soms zelfs met alles erop en eraan: kvk-nummer, callcenter en iDeal-overeenkomst.”
-Gijs van der Linden, teamleider Landelijk Meldpunt Internetoplichting.
In de lijst staan namen als adidasschoenen.co.nl, kinderkledingsdekleineaapjes.nl en americanvintagekleding.nl, die suggereren kleding te verkopen. Er zijn ook minder voor de hand liggende domeinnamen die nepspullen verkopen, zoals arnhemwilookgeenkunstenkluster.nl, landschapsveiling.nl, salonkappennou.nl en paaldansstudio-alphen.nl. Op de sites worden merkproducten verkocht voor een veel te lage prijs. Mensen die erin trappen, krijgen nepartikelen toegestuurd, of helemaal niets. In het ergste geval gebruiken criminelen de achtergelaten creditcardgegevens om zelf aankopen mee te doen of om door te verkopen.
In de uitzending van het TROS-programma ‘Opgelicht’ van 1 mei liet een hack-deskundige zien dat er op een bepaalde site al 253 Nederlandse creditcard-accounts verhandeld worden:
Bron: Tros ‘Opgelicht’ van 1 mei
Stijging nep-webshops
Het aantal malafide webshops is in 2017 flink gestegen. Dat maakte de politie bekend begin dit jaar. In 2016 werden er 35 webwinkels aangepakt. In 2017 waren dat er maar liefst 438. Bij deze 438 gevallen greep de politie in door een betaling te blokkeren of een webwinkel offline te halen. De sites zijn vaak maar voor een korte periode online. In dat tijdsbestek wordt geprobeerd zoveel mogelijk geld binnen te halen. Soms worden bestaande websites volledig gekopieerd. Vooral rond de feestdagen neemt het aantal valse websites toe, merkt de politie. “Die worden vaak in september al klaargezet, zien we. Soms zelfs met alles erop en eraan: kvk-nummer, callcenter en iDeal-overeenkomst”, vertelt Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. Foute websites maken in een week tijd soms 150 tot 200 slachtoffers volgens het meldpunt.
Malafide webshops vormen een groot probleem. Volgens de bond zijn 25.000 tot 35.000 ‘foute’ webshops die zich op de Nederlandse markt zouden begeven en 90.000 ‘goede’. Wereldwijd zijn er naar schatting 700.000 nepshops actief. De nepwinkels bieden vooral schoenen, kleding, tassen en zonnebrillen aan van bekende merken, zoals Nike, Adidas, Gucci, Hugo Boss & Tommy Hilfiger.