Het doel voor het dc in het Duitse Bad Hersfeld: bij de oplevering in het najaar van 2021 zullen er miljoenen binnenlandse en internationale titels beschikbaar zijn voor lezers, permanent, binnen één dag en duurzaam geproduceerd.
De productie- en levertijd van paperbacks wordt teruggebracht van twee of drie dagen tot één dag. In de toekomst is er geen verschil meer in levertijd van boeken op voorraad en net nieuwe boeken.

WITRON Logistik+ Informatik GmbH, een systeemintegrator uit het Beierse Oberpfalz, is de realisatiepartner voor het project.
Libri exploiteert straks een van de efficiëntste omni-channel distributiecentra ter wereld in deze branche. Het dc bevoorraadt 3800 kantoorboekhandels en 1200 internetwinkels via alle kanalen. Boekenliefhebbers die niet in de winkel willen kopen, kunnen hun boeken ook bestellen via het online platform van erkende Libri-dealers en ze rechtstreeks vanuit Bad Hersfeld thuis laten bezorgen.
De buitenconstructie van het warehouse, met een vloeroppervlak van 10.000 vierkante meter, is in oktober opgeleverd. De onderverdieping biedt ruimte aan de drukmachines, de print-on-demand productie en de papieropslag. Het logistieke systeem en de transportbanden komen op de bovenverdieping. In de toekomst worden hier dagelijks maximaal 50.000 boeken afgedrukt en binnen één dag verzonden.
Modernisering en nieuwe business
“Met het nieuwe druk- en distributiecentrum verlagen we de voorraadkosten, verhogen de beschikbaarheid van titels in boekwinkels en hebben we minder retouren”, aldus Jörg Paul, COO van boekgroothandel Libri. “De uitdaging, en meteen ook de succesfactor, is snelheid. We moeten minstens even snel zijn als de klassiek bevoorrade goederen.”
Om zo snel mogelijk te kunnen opereren, schakelde Libri de hulp in van system integrator Witron. Het proces gaat er met dank aan Witron als volgt uitzien::de drukmachines zijn aangesloten op het ERP-systeem en wisselen daar gegevens mee uit. De distributiesystemen van WITRON ontvangen van het ERP-systeem ook informatie over de af te drukken boeken, de verzendvensters en de klantgegevens.
Zodra het boek is gedrukt, plaatst de machine het automatisch op het transportbandsysteem. Het boek van de drukmachine is een tweede ontvangstproces voor het systeem. Zodra het boek de machine verlaat, herkent de machine het aan de barcode en leidt het naar de WITRON WMS. Daar verwerkt het systeem de informatie, waarbij het om één of meerdere posities kan gaan.
Een nieuw ontvangstproces
Het boek wordt in een bak geplaatst en gaat ofwel rechtstreeks naar het picking-station ofwel naar een tussenopslag. In de bufferzone wacht een afzonderlijk gedrukt boek soms op veel verkochte boeken uit het bestaande magazijn. Paul: “Stel: de klant bestelt een bestseller en een print-on-demand titel. De technologie consolideert beide boeken en brengt ze dan naar een picking-station.”

WITRON DPS voor cross-channel processen
Het DPS werkt volgens de principes goods-to-person of person-to-goods. Afhankelijk van de orderstructuur worden de artikelen permanent of op aanvraag in het pick-front opgesteld, zodat dit altijd geoptimaliseerd is. Het DPS controleert altijd de indeling van de productstructuur en past die zo nodig aan.
Het semi-automatische picken wordt ondersteund met een pick-by-light-systeem. Het systeem is bedoeld voor de omni-channel business en plaatst producten voor winkelorders in verzendbakken en voor online bestellingen via een pick-and-pack proces in verzenddozen. Replenishment van het geïntegreerde pick-front in het bakkenmagazijn verloopt volledig systeemgestuurd met stapelkranen.
WMS en materiaalstroomoptimalisaties
“De uitdaging in het project is de IT. We moeten tijdvensters coördineren, de buffers ontwerpen en het voorraadsysteem van informatie voorzien”, zegt Ulrich Schlosser. Hij is bij Witron verantwoordelijk voor de moderniseringsprojecten.
De technici zullen in aanvulling op de 156 bakkenstapelkranen in het oude magazijn nieuwe apparaten in de bufferzone van het nieuwe boekdrukgebied installeren.