Ga naar hoofdinhoud

Deep learning-software orderpickrobot Fizyr is klaar voor integratie


“De afgelopen driekwart jaar heeft er echt een revolutie plaatsgevonden in de robotica.” Dat zei Herbert ten Have op het ‘E-commerce Live event’, eind mei dit jaar. Ten Have is CEO van Fizyr, een spin-off van de TU Delft. Hun piece picking magazijnrobot is in staat objecten te herkennen op basis van deep learing. Op dit moment bereid het bedrijf een investeringsronde voor om de snelheid van de orderpickrobot te bevorderen, meldt website Emerce. 

Het bedrijf richt zich voornamelijk op industriële robotica-integraties en ontwikkelt geavanceerde deep learning-software. Twee jaar geleden won het bedrijf de Amazon Picking Challenge doordat de robot van Fizyr door deze technologie in staat was objecten op te pakken die variëren in vorm, kleur en grootte. Dat doet het door zijn ogen, -het 3D machine-vision-systeem- goed de kost te geven: objecten als pakketjes zijn hiermee te herkennen voor robotarmen. Met de revolutie doelt ten Have op het feit dat er nu objecten gepickt kunnen worden met het systeem die voorheen nog niet opgepakt konden worden. “Dat is echt de revolutie die de afgelopen driekwart jaar heeft plaatsgevonden. En die zal uitgerold gaan worden de komende tijd. Onze software is klaar en kan nu toegepast worden voor integratie.”

Machines hebben over het algemeen 1 ding gemeen; ze hebben moeite met variatie, stelt Ten Have. Dat vangt het bedrijf op door te trainen met supervised learning.  Ten Have legt uit: “We maken opnames en die annoteren we. Vervolgens wordt het algoritme steeds beter in de herkenning. Het zorgt ervoor dat die stukken één voor één zijn op te pakken. We gaan uit van chaos. Als er een enorme bak met producten is kunnen wij er iets uitpakken.”

https://https://youtu.be/6Q5Cgm6kXWo

In warehouses vormt het personeel zo’n zestig procent van de kosten, benoemt Ten Have. In de e-commerce worden veel orderpick-werkzaamheden door mensenhanden verricht. Volgens Ten Have maakt Fyzyr het mogelijk hier een deel van te automatiseren. De grootste uitdaging tot dusver schuilt in de grijper die de variatie aan moet kunnen. Op dit moment werkt Fyzyr al voor de grote system integrators in de interne logistiek, zoals Vanderlande en Dematic. Wat Ten Have betreft het het ‘goods to men’-principe de beste papieren om succesvol te zijn. In die oplossing zijn mensen langzaamaan te vervangen door robots. De goederen komen dan geautomatiseerd naar de robot toe die vanuit stilstaande positie kan blijven bewegen en de order kan picken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven