De ROI van automatisering/robotisering in warehouses • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

De ROI van automatisering/robotisering in warehouses


Automatisering van het magazijn is hot. Het ene na het andere bedrijf investeert in robots, shuttles of andere systemen. Hoe bereken je nu de terugverdientijd van zo’n investering? Consultant Rogier Verhaar van logistiek adviesbureau Groenewout geeft antwoord op deze en andere vragen.

In hun zoektocht naar een efficiëntere en snellere operatie onderzoeken steeds meer bedrijven de mogelijkheden van automatisering. De verscheidenheid aan oplossingen op dat gebied is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Het is mogelijk om vrij eenvoudig te starten met enkele autonome mobiele robots, maar bedrijven kunnen ook kiezen voor een compact opslagsysteem als Autostore of een hoogdynamisch orderpicksysteem met shuttles. Aan elke oplossing hangt een totaal ander prijskaartje. Hoe reken je dan uit welke investering het meeste rendement oplevert?

Scenario’s doorrekenen

Voordat we die rekensom kunnen maken, is het zaak om eerst inzicht te krijgen in de toekomst van het bedrijf. Wat zijn de groeiverwachtingen en hoe betrouwbaar zijn die? Hoeveel orderregels moeten we over drie, vijf, zeven of zelfs tien jaar verwerken? Hoeveel opslagcapaciteit is daarvoor nodig? En welke kosten horen daarbij als we de huidige systemen en processen blijven gebruiken? Of beter gezegd: hoeveel extra mensen en middelen hebben we in de toekomst nodig om alle orders te kunnen verwerken? De antwoorden op deze vragen vormen het basisscenario.

Premium artikel

Je wilt een   Premium   artikel lezen.

  • Log in als abonnee
  • Abonneer om direct onbeperkt   Premium   artikelen te lezen

Onbeperkt   Premium   artikelen lezen voor €3,62 per maand

– Onbeperkt   Premium   artikelen lezen op warehousetotaal.nl

– Alle edities van Warehouse Totaal digitaal lezen voor € 12,12 per maand

Direct abonneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven