Flitsbezorging groeit onstuimig in Nederland • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Flitsbezorging groeit onstuimig in Nederland


De opmars van flitsbezorgers gaat rap en onstuimig. Het aantal gebruikers is verdrievoudigt in het tweede half jaar van 2021.

Circa 700.000 consumenten maken momenteel wel eens gebruik van flitsbezorging. Er is sprake van een zeer forse groei, want in het eerste halfjaar van 2021 waren het nog slechts zo’n 200.000.

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek dat Kantar in november 2021 heeft uitgevoerd onder ruim 44.000 consumenten van 16 jaar en ouder.

Lees ook
Flitsbezorgers: de opmerkelijke rappe opmars is pas net begonnen; de logistieke uitdagingen ook

Flitsbezorgers; de spelers

De onstuimige groei is niet alleen het resultaat van een groeiend aantal aanbieders; na Gorillas in 2020 betraden in 2021 ook Flink, Getir en Zapp de Nederlandse markt. Ook speelt mee dat deze partijen hun bezorggebied fors aan het uitbreiden zijn. Inmiddels woont 13% van de Nederlanders in een gebied dat door minimaal één van deze spelers wordt bediend. 


Miljard omzet in 2022

Op basis van de gemiddelde uitgave per bestelling, die overigens per aanbieder verschilt, en het aantal keren dat men per maand bestelt, schatten wij in dat ultimo 2021 de totale besteding van Nederlandse consumenten aan flitsbezorging circa € 40 mln per maand bedroeg en daarmee op jaarbasis in 2021 zo’n half miljard euro. Als de groei in 2022 onverminderd doorzet – dan en alleen dan – kan de grens van 1 miljard dit jaar worden overschreden.

Lees ook
De ultieme last mile: boodschappen tot in je koelkast; Walmart maakt er serieus werk van

Dat is behoorlijk voor een service die twee jaar geleden nog niet beschikbaar was in Nederland. Het is echter nog wat vroeg om hier al conclusies over te kunnen trekken, omdat mogelijk een deel van de afnemers het vooralsnog uitprobeert en wellicht geen langdurig terugkerende klant wordt, aldus het onderzoeksbureau. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven