Ga naar hoofdinhoud

Waarom mag je de Dag van het Veilige Magazijn niet missen?


Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: waarom je de Dag van het Veilige Magazijn op 24 maart niet mag missen.

Jan Hommes: “Het programma sluit aan bij de praktijk die op de magazijnvloer speelt.”

Lockdown of niet, de Dag van het Veilige Magazijn gaat door. Noodgedwongen online dit jaar, wegens corona. Maar het onderwerp is dermate belangrijk dat we ‘de Dag’ niet willen overslaan. Het aantal aanmeldingen bevestigt dat wij daar niet alleen in staan. Veiligheid leeft echt. Bedrijven nemen het serieus. Daarom mag je de Dag van het Veilige Magazijn ook dit jaar niet missen.

Bij de editie van dit jaar, op woensdag 24 maart, is het thema ‘Aan de slag met de Code Gezond en Veilig Magazijn’, waarmee we laten zien hoe gemakkelijk je al heel snel resultaten kunt boeken. Het doel van BMWT is nul doden door werken met interne logistieke middelen. Daar helpen we bedrijven graag mee, want zij hebben de sleutel in handen.

BMWT is de belangenbehartiger van leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel. BMWT levert toegevoegde waarde op het gebied van veilig, deskundig en duurzaam werken.

Uit de praktijk

We letten er goed op dat het programma interessant is voor iedereen die werk maakt van de veiligheid in zijn of haar magazijn. Veel herkenning uit de eigen praktijk: vragen, situaties en veranderingen waarvoor we tips, adviezen en praktische handvaten geven. Om er zelf de eerste stappen in te zetten of een volgende fase in te gaan.

Dat kregen we ook de afgelopen jaren als feedback: dat we aansluiten bij de praktijk die op de magazijnvloer speelt. Want als organisatoren vinden evofenedex, Tempo-Team en BMWT dat je van hoog tot laag in een organisatie het belang van veiligheid moet erkennen en dat iedereen op zijn of haar niveau dat op de agenda kan zetten en vooral: er gewoon mee aan de slag kan gaan. Dat is de aanzet om tot verbetering van de veiligheidscultuur te komen binnen je bedrijf.

Niet meer loslaten

Het maakt daarbij niet uit waarmee je begint: of dat nu vanuit de techniek is, de opleiding van het personeel, de inrichting van je magazijn of de bedrijfscultuur. Het belangrijkste is dat je erkent, herkent en aan de slag gaat. Als de trein eenmaal rijdt, gaan bedrijven vanzelf verder, zo wijst de praktijk uit, en pakken ze andere zaken op. Zo vergroten ze stap voor stap de veiligheid.

Het is niet anders dan met andere veranderingsprocessen: het kan even wat minder snel gaan – door externe omstandigheden of als een drijvende kracht bij het bedrijf vertrekt – maar als men eenmaal enthousiast aan de gang is en inmiddels ook de eerste tastbare successen geboekt zijn, laat men veiligheid niet zomaar los. Niemand die zegt: het is veiliger geworden; nu hoeven we niets meer te doen, het is wel goed zo.

Goede gewoonte

Het is als het aanleren van een goede gewoonte: je moet het gewoon doen en blijven doen. Wat helpt is als je veiligheid onderdeel maakt van het reguliere werkproces. Zo krijg je het blijvend op de agenda. En kun je ook sneller en beter inspelen op nieuwe risico’s. Zoals corona, bleek afgelopen jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven