Hoewel we met z’n allen bijna beginnen te wennen aan corona en de consequenties, neemt de onzekerheid nog niet af. Integendeel, lijkt het. Wat brengt de anderhalvemetersamenleving en hoe lang gaat dat duren? Hoe sterk wordt de economie geraakt, wat betekent het voor individuele bedrijven? Hoe kunnen we er als BMWT-bedrijven aan bijdragen dat de logistieke sector ‘gewoon’ door kan blijven draaien?
Logistieke sector levert bewijs vitale bedrijfstak te zijn
De logistieke sector bewijst hoe belangrijk die is voor de economie en de samenleving. Dat het een vitale bedrijfstak is blijkt ook uit de prestaties die, ondanks de beperkingen waar we mee te maken hebben, worden geleverd. Ik ben trots om te zien dat onze achterban, de leveranciers van magazijninrichtingen en transportmaterieel, erin slaagt de logistieke sector daarin ook in deze moeilijke tijden te ondersteunen. We werken, samen met leden en collega-brancheorganisaties aan een protocol dat straks het werken op anderhalve meter mogelijk maakt.
Soms is het lastig aan onderdelen of nieuwe machines te komen. Dat is de consequentie van de globalisering en de complexe supply chains die in de loop der jaren zijn ontstaan. Als je nu een onderdeel uit Italië nodig hebt, kan de levering wel een paar weken vertraagd zijn. Daar hebben alle sectoren last van.
Lichter keuringsregime
Als BMWT hebben we al eerder besloten het keuringsregime te verlichten aangezien het niet in alle gevallen mogelijk is de keuringen tijdig uit te voeren binnen de coronavoorschriften van de overheid en de aanbevelingen van het RIVM. Na de persconferentie van 21 april waarin premier Rutte verlenging van de maatregelen bekendmaakte, hanteren wij ook de nieuwe datum: 20 mei.
Dat neemt niet weg dat onderhoud van heftrucks en ander materieel nog steeds even belangrijk is als voorheen en dus ook zo goed mogelijk door moet blijven gaan. De meeste magazijnen draaien volop door, de machines daar doen dat ook en dus moeten ze in goede conditie worden gehouden.
Eigen verantwoordelijkheid
Rekening houdend met de anderhalve meter en andere voorzorgsmaatregelen lukt het de monteurs van leveranciers in de praktijk om daar ook voor te zorgen. De gebruikers zelf hebben daar uiteraard ook een verantwoordelijkheid in.

Want uiteindelijk gaat het erom dat intern transportmaterieel veilig moet zijn. Daar zijn het onderhoud en de keuringen onmisbaar voor. Laat niet door maatregelen tegen de risico’s van corona andere risico’s ontstaan. Dat is ook nergens voor nodig; de praktijk wijst uit dat het mogelijk is de veiligheid van werkmaterieel op peil te houden en de daarvoor benodigde activiteiten op het gebied van service, onderhoud en keuringen ook nu goed kunnen worden uitgevoerd. Werkgevers in de logistiek zijn zich daar gelukkig van bewust.
Nieuwe vormen vinden voor trainingen
Zo vragen ze ook om mogelijkheden hun personeel te instrueren. We zijn inmiddels druk bezig om ervoor te zorgen dat trainingen op het gebied van bediening en veiligheid toch weer kunnen plaatsvinden. Goede instructie om veilig te werken met machines is nodig. Zeker voor nieuwe medewerkers, flexwerkers en mensen die de komende tijd omgeschoold worden om in de logistiek aan de slag te gaan.
We werken eraan om het theoriedeel via e-learning beschikbaar te maken. Zodat mensen thuis kunnen leren en niet samen in een klaslokaal hoeven te zitten. Het ziet ernaar uit dat het aansluitende praktijkdeel met enkele speciale voorzieningen goed te organiseren is, zij het in kleinere groepjes. Dat vraagt natuurlijk wel wat aanpassingsvermogen. Maar dat vraagt deze situatie van iedereen. Daar zijn we met z’n allen inmiddels wel achter.