Ga naar hoofdinhoud

Intralogistiek tijdens de coronacrisis: WMS als elementaire bouwsteen


“De grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog”, zo noemde bondskanselier Angela Merkel de coronacrisis in haar televisietoespraak. In de logistieke sector, en dat is niet verwonderlijk, maakt deze crisis nu eens en te meer duidelijk hoe belangrijk een goed functionerende supply chain is voor onze samenleving en voor de economie.

Een centrale bouwsteen voor een betrouwbare logistiek is een warehousemanagementsysteem (WMS), waarmee bedrijven snel, flexibel en gecontroleerd op de situatie kunnen reageren.

Daniel Wöhr, persvoorlichter van WMS-provider CIM Logistics, ziet met het oog op de coronacrisis twee essentiële gebieden waarop magazijnmanagementsystemen op dit moment een belangrijke pijler in de supply chain moeten zijn: “De interactie tussen user en systeem is bijzonder belangrijk, evenals de opbouw van het systeem zelf.”

Aangezien veel mensen momenteel vanuit huis werken, is het van belang om ook van daaruit een veilige toegang tot de sofware te hebben om de processen in het warehouse in de gaten te kunnen houden.

Meer weten over CIM Logistics?

PROLAG®World, het WMS van CIM Logistics, is volledig browsergebaseerd. Daardoor heeft men altijd en overal ter wereld toegang tot alle gegevens, ook indien er thuis gewerkt wordt. Een ander aspect is het toenemende gebruik van kunstmatige intelligentie in de intralogistieke software, die ook in het geval van minder personeel een probleemloze afwikkeling mogelijk maakt.

In PROLAG®World zorgt bijvoorbeeld de intelligente orderanalyse voor een aanzienlijke vermindering van de werklast van het personeel. De orderanalyse onderzoekt en splitst de leveringsopdrachten op basis van gedefinieerde criteria op, zodat ze samen kunnen worden verzameld en zeer snel verpakt.

Intelligente en automatische WMS-functies zoals deze maken het mogelijk dat bedrijven ook met minder personeel nog steeds kunnen blijven functioneren. Ook de opbouw van de magazijnbeheersoftware kan een succesfactor zijn: PROLAG®World beschikt over een brede standaard die modulair is opgebouwd. Zo kunnen afzonderlijke functies op ieder gewenst moment tijdens het gebruik worden in- of uitgeschakeld.

Dus als de marktomstandigheden veranderen, zoals nu door het coronavirus, dan kunnen klanten snel en flexibel reageren en hun systeem met nieuwe functies uitbreiden. Als voorbeeld noemt Wöhr de functie ‘verzendtype van reeds verpakte en gelabelde zendingen wijzigen’. Is een zending al verpakt en gelabeld, dan kan de verzendmethode nog steeds gewijzigd worden. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als een pakketdienst niet meer in staat is om een pakket te vervoeren door het toegenomen aantal pakketten.

Andere functies, zoals de zogenaamde prio-modus, maken het mogelijk om de prioriteit en dus het belang van afzonderlijke leveringen in het systeem vast te leggen. Zo kunnen bijvoorbeeld levensmiddelen hoger geprioriteerd en daardoor sneller geleverd worden. WMS-systemen kunnen ook de organisatie van het warehouse zelf ondersteunen. Door het definiëren van verschillende opslaggebieden en door het gebruik van de zogenaamde stoplichtfunctie maakt PROLAG®World het mogelijk om individuele gebieden af te bakenen en de toegang te beperken, zodat er nooit te veel mensen in één gebied zijn.

Door middel van routeoptimalisatie kunnen de paden in het warehouse zo beheerd worden, dat mensen zich volgens de hygiënevoorschriften door het magazijn bewegen.Aangezien logistiek, en dus een functionerende supply chain, ook na de crisis een centrale hoeksteen van een intacte samenleving en economie zal blijven, moeten bedrijven bij het zoeken naar warehouse management software vertrouwen op ervaren aanbieders, waarvan de systemen kunnen worden gebruikt om flexibel in te spelen op de snel veranderende marktomstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven