Er is een tweedeling aan de gang, en dat is er al heel lang. Over het algemeen is ‘volume draaien’ de uitkomst voor de lage marges binnen de logistieke dienstverlening. Daarnaast is de snelste manier om te besparen op personeelskosten het aantrekken van flexibel en goedkoop (vaak buitenlands) personeel.
Hoge volumes hebben een bijkomend voordeel, namelijk de mogelijkheid om te automatiseren. En daarmee lijkt er toch een goede workaround te zijn gevonden om met lage tarieven om te gaan.
Personeel
De ABN AMRO is er heel stellig in: “het personeelstekort is deels eigen schuld van bedrijven.” Dat is me toch ook wat. Heb je eindelijk een manier gevonden om continuïteit te waarborgen, kosten onder controle te houden, en alle KPI’s te overtreffen, krijg je dit om je oren. Toch is de stelling van ABN AMRO (gedeeltelijk) waar, naar mijn mening.
Om te besparen op deze post, wordt goedkope arbeid aangetrokken. Enerzijds natuurlijk begrijpelijk, want het gevolg hiervan is direct voelbaar in de kosten. Anderzijds is deze keuze niet te begrijpen. Het is een gevalletje ‘kwantitatieve argumenten vergelijken met kwalitatieve argumenten’, oftewel: kosten versus duurzame bedrijfsvoering.
Duurzame personeelsvoering
Factoren waar een goedkopere kracht (lees: arbeidsimmigrant) mee te dealen heeft is bijvoorbeeld de woonsituatie (op vakantieparken), afstand tot familie, toekomstplannen en mogelijk de Engelse taal niet machtig zijn.
Je kan je voorstellen dat een arbeidskracht die hier enkel voor de knaken is een andere (werk)ethiek heeft dan iemand die een bestaan wil opbouwen in Nederland. En al deze factoren zijn van invloed op prestaties, zonder dat hij nog maar één uur productief is geweest.
Automatisering betekent lagere personeelskosten, maar ook meer complexiteit.
Natuurlijk is niet iedereens werkethiek hetzelfde. Maar is het duurzaam als iemand niet eens de intentie heeft om de taal te leren, zich niet om jouw bedrijf bekommert en bij de buurman gaat werken voor €0,25 per uur meer salaris?
Automatisering
In het geval van automatiseren gaan we uit van standaard processen waar 80% van het volume doorheen gaat. Het gebruik van zulke WMS-systemen vereist al enige kennis, kunde en technisch inzicht van personeel. Dat betekent dus ook direct dat automatisering complexiteit met zich meebrengt.
Ze moeten namelijk vooral goedkoop zijn, standaard werk verrichten en heel erg goed zijn in een specifiek proces, vinden de meeste bedrijven. Ze zijn niet aangetrokken vanwege hun probleemoplossend vermogen of analytische inzichten. Ondanks ze dit misschien wel kunnen, wel willen of meer kunnen dan ze nu doen.
Deze complexiteit uit zich vooral ‘achter de schermen’, waar afdelingen zoals IT, Engineering en Support zich mee bezig houden. Warehousepersoneel is gebruiker van de software en kent vaak niet de achterliggende logica.
Andersom geldt dat ook; inrichters van de logica snappen niet waarom warehousemedewerkers zich niet gewoon aan de processtappen houden. En dus snappen ze van beide kanten niet waarom iets niét werkt of hóe iets werkt.
Verborgen kosten: ken je mensen en processen
Het aantrekken van goedkoop personeel dat moet gaan samenwerken met complexe oplossingen kan een uitkomst bieden. Zoals bij de DC’s van Albert Heijn of het productieproces van Fujifilm.
De samenwerking van personeel en automatiseren kan alleen slagen als je als bedrijf zelf héél goed begrijpt wát je wáárom doet en hóe dit is ingeregeld.

Want als er een afwijking in het proces is, betekent dat manueel werk. En bij manueel werk komt communicatie kijken. Het mooie is: hier komt weer taal, analytisch vermogen en inleving aan te pas. Als dit niet strookt, valt en deel van de automatisering teniet.
En nu?
Steek je hand in eigen boezem. Automatisering kan de kloof tussen personeel en afdelingen vergroten en complexiteit toevoegen. Zonder kwalitatief goed personeel en robuuste processen kun je automatiseren tot je eens ons weegt. En dan nog kan het kosten, fouten en onbegrip alleen maar groter maken.
Voorsprong door automatisering
Maar automatisering kan ook zorgen voor een voorsprong op de concurrentie. Gebruik een mix van personeel in je warehouse en trek leiders aan die hen ondersteunen en hierbij betrokken zijn. Neem initiatieven serieus en ga altijd uit van goede intenties. Geef elkaar de ruimte en leer andermans werkzaamheden kennen.
Oftewel: creëer begrip en sympathie voor elkaar.
[AvW1]bron: https://transportlogistiek.nl/columns/de-logistieke-keten-en-de-sluipmoordenaar)
[AvW2]bron: https://www.coulant.nl/nieuws/personeelstekort-is-deels-eigen-schuld-van-bedrijven